Онихомикоза – как да се преборите със заболяването?

Гъбичната инфекция /онихомикоза/ се нарежда на едно от първите места при заболяванията на ноктите. Причината за тази болест е идентифицирана като Candida, които причиняват инфекция по кожата на хората, живеещи в тропическите райони. Симптомите на онихомикоза са: жълт цвят на ноктите, които са груби и ронливи.

Бърз преглед, свързан със заболяването наистина може да помогне за да се отървете от него. Човешкото тяло обикновено е домакин на широк спектър от микроорганизми, като бактерии и гъбички. Някои от тях са полезни за организма, а други се размножават безконтролно и предизвикват инфекции.

Гъбичките със сигурност могат да пребивават в мъртвите тъкани на косата, ноктите и външния слой на кожата. Онихомикозата обикновено започва като бяло или жълто петно под повърхността на нокътя. По-често това заболяване се среща по пръстите на краката. Това се дължи на факта, че гъбичките се развиват на топли и влажни места, като например потни обувки или ботуши.

Всеки човек може да получи гъбична инфекция на ноктите. Те са един от общите симптоми на болните от диабет или хората, които имат проблеми с кръвообръщението. Децата много рядко могат да страдат от тази инфекция. Признаците на онихомикоза включват:

–          Появата на петна под повърхността на ноктите в кафяво-жълтеникав цвят;

–          Необичайна чупливост на ноктите;

–          Лоша миризма на ноктите и удебеляване на тяхната структура;

–          Поява на дискомфорт, който може да създаде трудности при ходене;

Точните причини за това заболяване все още не са изяснени. Гъбичките под ноктите се състоят от миниатюрни организми наречени дерматофити, които се движат под повърхността на нокътя. Всичко, което уврежда ноктите, допринася за по-лесното движение на тези микроорганизми като: нараняване с тежък предмет, неудобни обувки, носене на чорапи от изкуствени материи, интензивно изпотяване на краката, ходене с боси крака в публични места включително басейни, фитнес зали и др., пушене и др.

Как да се предпазите от поява на онихомикоза?

–          Дръжте ноктите добре изрязани, като за болните нокти използвате отделен инструмент;

–          Използвайте непромокаеми ръкавици при почистване или готвене, а за дейности, които не изискват намокряне използвайте памучни ръкавици;

–          Носете чорапи от 100% памук. Сменяйте ги редовно веднага щом усетите, че са влажни;

–          Използвайте удобни обувки, които дават достатъчно свобода на крака, особено в областта на пръстите и петите;

–          Поддържайте много добра лична хигиена;

–          Използвайте подходящи продукти за грижа за краката и ноктите;

Първите стъпки в лечението на това заболяване е посещението при лекар специалист, който ще постави диагнозата. След като открие източника на инфекцията, той ще предложи подходящо лечение с лекарства и медикаменти с антимикотично действие.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар