Он-пейдж оптимизация – Стъпка по стъпка

Получаването на добро класиране в търсачките е трудна задача за мнозина. Търсачките стават все по-умни и интелигентни всеки ден, затова сега се иска много повече от добро съдържание, за да изпревариш конкурентите си.

Он-пейдж оптимизацията е една от първите стъпки на SEO, която всеки уебмастер трябва да разучи. Вероятно ще ви отнеме по-малко от час, за да научите и приложите част от тези техники за он-пейдж оптимизация. Някой може да попита защо това е важно. Ако направите добра он-пейдж оптимизация на вашия уебсайт, не само можете да постигнете добър рейтинг в търсачките, но и можете да повишите цялостната четаемост на вашия сайт за посетителите ви.

По-долу сме обобщили някои от най-важните техники за он-пейдж оптимизация. Можете да въведете част от тях или всички, за да направите вашия сайт по-видим и достъпен за търсачките, както и за да увеличите вашия цялост CTR (съотношение между кликове и импресии) коефициент.

1. Оптимизация на заглавието

Заглавието на сайта е най-важния елемент за оптимизация на уебсайта. То трябва да бъде кратко, но достатъчно описателно, за да могат вашите посетители да идентифицират вашия бизнес. Заглавието е първото нещо, което се показва и индексира от търсачките. Затова, съвсем естествено, то е най-важно – сред хилядите резултати, които вижда един потребител, заглавието на вашия сайт трябва да бъде достатъчно привлекателно за потребителя, така че той да иска да намери повече информация. От друга страна, заглавието трябва да бъде достатъчно привлекателно за търсачките, за да могат те да ви класират преди останалите подобни уебсайтове.

Важни неща, които да включите в заглавието си:

Вашето име/ име на бизнеса/ име на сайта: Ако мислите, че вашите клиенти могат да ви търсят чрез името на марката ви, тогава би било полезно да включите и него някъде в заглавието.

Ключови думи: Ако искате да се класирате за определени ключови думи, тогава трябва да включите част от тях в заглавието. То представлява цялостната визия и съдържание на вашия уебсайт. Така например, ако продавате пица, можете да включите ключови думи като „поръчка на пица”, „доставка на пица до дома”, „онлайн продажби на пица” и други подобни. Не използвайте прекалено много ключови думи в заглавието. То трябва да може да се чете както от хората, така и от търсачките (например Пица Домино, поръчайте онлайн пица за доставка – Dominos.com).

Включете вашите безплатни телефонни номера: Някои хора вероятно няма да се съгласят, но включването на вашия телефонен номер в заглавието ще подтикне посетителите да предприемат действия веднага. Освен това, наличието на телефонен номер кара сайта ви да изглежда по-професионален и легитимен. Потребители по-скоро биха отворили сайт, който е обявил телефонен номер, защото това подсъзнателно ще им направи добро впечатление за автентичността на бизнеса и нивото на поддръжка. Ако все пак предпочитате да не включвате телефонен номер в заглавието, можете да го включите в мета описанието, което ще има същите предимства.

2. Оптимизация на мета тагове

Мета таговете на даден сайт може би вече не са толкова важни, колкото преди време, но мета описанието не трябва да бъде пренебрегвано. Мета описанието на сайта трябва да включва кратко описание на дейностите и областите, в които вашия бизнес е специализиран. Този кратък текст трябва да бъде разглеждан като важна информация за продажбите. Ако потребителят реши, че описанието е привлекателно, той ще отвори сайта ви, за да намери повече информация. Но ако мета описанието ви е прекалено генерично и не е написано добре, има голяма вероятност потребителя да пренебрегне вашия сайт.
Важни неща, които да включите в мета описанието:

Включете уникалните качества на продуктите, които предлагате – Кажете на клиентите си всичко, което искат да чуят чрез мета описанието на вашия сайт и определено ще спечелите предимство пред останалите в резултатите на търсачките. Например, ако продавате „евтин уеб хостинг”, включете в описанието фраза като „хостинг с цена от $0,99”. Това може да ви донесе повече кликове и посещения, защото описанието съответства точно на търсенето на потребителя.

Ключови думи – Включете някои от вашите ключови думи, които ще ви дадат предимство в алгоритъма за уместност на търсенето на Google.
Включете вашите безплатни телефонни номера – Ако не сте включили телефонни номера в заглавието, тогава ги включете в мета описанието. Ако потребителите имат инсталиран скайп, всеки номер в техния браузър ще може да бъде кликнат, а в резултат на това ще се осъществява директно обаждане по скайп. Наличието на телефонен номер в мета описанието ще подтикне много хора директно да ви се обадят, вместо да разглеждат целия сайт.

3. Важни HTML тагове

Необходимо е да подчертаете определени части от вашия уебсайт, към които искате да насочите вниманието на читателите. Има няколко html тагове, които ви позволяват да го направите. Например, хедър таговете [h1] [h2] [h3], удебелен шрифт [strong], наклонен шрифт [em] и др. Текстът във вашите хедър тагове (напр. [h1]) получава голямо значение и внимание от търсачките. Обикновено можете да ги използвате, за да дефинирате заглавията на страници и публикации или важни части от вашия уебсайт.

Елементи на хедъра:

Хедър 1 трябва да се използва за подчертаване на най-важната част на вашата страница. Обикновено Хедър 1 се използва за заглавието на сайта или за началния текст.

Хедър 2 и 3: Хедър 2 и 3 могат да се използват за заглавия на страници и публикации или важни части от страницата. Разделянето на съдържанието с хедъри е много добра практика, защото прави сайта ви по-четаем и по-лесен за навигация.

Различни стилове текст:

Удебелен шрифт: Можете да удебелите (напр. [strong]) определени думи, които са особено важни. Понякога е добре да удебелите вашите ключови думи, където това е подходящо. Но прекаленото използване на удебелен шрифт може да ви донесе наказание.
Наклонен шрифт: Можете да използвате [em] тагът, за да наблегнете върху определени думи, които ще се появят с наклонен шрифт.
Цитат: Това е много полезна опция, когато цитирате от някъде.

4. Оптимизация на ключови думи и синоними

Съдържанието на вашия сайт трябва да бъде оптимизиран по такъв начин, че да е удобен както за търсачките, така и за читателите ви. Използването на прекалено много ключови думи ще направят сайта ви нечетим. Затова е нужно да постигнете баланс между ключовите думи и съдържанието.
Важни елементи на оптимизацията на ключови думи:

Проучване: Направете подходящо проучване, преди да определите вашите ключови думи. Има много добри безплатни инструменти, които ще ви помогнат да направите такова проучване. Някои от тях са SEObook Keyword Suggestion tool, Google Adwords Keyword Tool и Overture Keyword Tool.
Гъстота на ключовите думи: Гъстотата на ключовите думи трябва да бъде умерена, тъй като това ще помогне на търсачките да определят дали вашият сайт е наистина свързан с тези ключови думи.

Синоними и свързани думи: Би било добре да се използват синоними, отколкото да се използват ключови думи с голяма гъстота. Така съдържанието ще звучи по-естествено, но в същото време ще помогне за SEO.

Разширени ключови думи: Често е добра идея да се насочите към разширени ключови думи, тъй като е сравнително по-лесно да се класирате за тях. При проучването на ключовите думи би трябвало да можете да съберете някои разширени фрази, за които да оптимизирате вашия сайт. Но е възможно и сами да измислите вашите разширени ключови фрази. Можете например да добавите често използвани думи, като „най-добър”, „безплатен”, „евтин”, и др. към вашите

5. Оптимизация на линкове

Важно е да оптимизирате вашите вътрешни и външни линкове за търсачките, както и да предоставите по-добра навигация на вашите посетители.
Важни елементи на оптимизацията на линкове:

Опитайте да използвате добър текст на връзката, когато правите линк към други хора. Включете подходящи ключови думи, които да придават на линка „подходящо значение” и стойност.

Добра и ясна структура на вътрешния линк с подходяща употреба на текст на връзката определено ще бъде от ползва. Например, „Кандидатстване за кредитна карта” е по-добър текст на връзка, отколкото „натиснете тук”.

Ако използвате CMS, тогава пробвайте да използвате пермалинкове. По този начин вашите ключови думи/ заглавие на публикация ще бъдат в самия линк и търсачките ще ги оценяват по-добре.

6. Оптимизация на изображенията

Ако вашият сайт има много изображения, трябва да оптимизиране и тях, защото те не могат да бъдат разчетени от търсачките. За хората е много лесно да разберат какво е значението на изображението, но ситуацията е съвсем различна за web crawler програмите. Търсачките могат да четат текст, но не и изображения. Именно затова трябва да използвате някои специални тагове за вашите изображения, за да им придадете значение.

Важни елементи от оптимизацията на изображения

Alt текст: Това е текстът, който описва вашето изображение, когато мишката мине върху него в сайта ви. Текстът трябва да бъде смислен, но кратък. Можете да използвате вашите ключови думи. Ако по някаква причина вашият браузър не може да показва изображение, alt текстът се използва вместо това изображение.

Име на файла: Винаги използвайте смислени имена за вашите изображения, като например „калъф-за-apple-iphone.jpg, вместо безсмисленото “DSC24045.jpg”. Името на изображението трябва да бъде подобно или еднакво с ALT текста.

Заглавие на изображението: Винаги използвайте заглавен таг за изображения, които ще се показват заглавието, когато потребителя движи мишката върху изображението. Пример за изображение със заглавен таг: [img src=”http://imagelocation.jpg” alt=”Image description” title=”Title of the Image”]

Създаване на линкове с изображения: Когато искате да направите връзка към ваше изображение, използвайте ключовите думи на изображението в текста на линка. Например, използвайте „вижте Apple iPhone”, вместо „Натиснете тук, за да видите” като текст на линка.

За нас: eSale.bg

HTML код на статия

Автор: eSale


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Он-пейдж оптимизация – Стъпка по стъпка, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар