Опции за лечение на гниещ зъб

Когато усетите болка в зъбите или те станат прекалено чувствителни при прилагането на топли или студени храни и напитки върху тях, това според специалистите от Фрамар са симптоми на гниещ зъб. В този случай трябва да посетите стоматологичен кабинет, за да може зъболекарят да установи щетите и ако е необходимо да се започне лечение. Възможните опции за това са:

Лечение с флуорид – вече повечето пасти за зъби и вода за изплакване съдържат някакво количество флуор в тях, той като този минерал е важен за възстановяването на зъбите. В случай, че кариесът е в начален етап, флуоридното лечение е това, към което повечето лекари прибягват. То включва прилагането на течност, гел или пяна върху засегнатия зъб. Тези препарати са с много по-високо съдържание на флуор, от нормалните пасти за зъби.

Пломбиране – Ако гниенето е проникнало по-дълбоко от емайла, тогава се налага зъба да бъде пломбиран. В процедурата по запълването на кухините се отстраняват изгнилите части и се поставя пломба, която възстановява формата на зъба. Пълнежът може да бъде от композитни смоли (те са в същия цвят, както зъбите), сребърна амалгама, злато или керамика. Сребърната амалгама е смес от сребро с други метали като живак и калай. Въпреки медицинските изследвания, че тези метали не оказват вредно въздействие върху здравето, много хора се страхуват от вредата на живака върху тялото. Въпреки това, сребърната амалгама е най-лесният и евтин начин за справяне с кариесите. От друга страна, златото и керамиката са безопасни, но са скъп избор за пломби.

Коронка – в случаите, когато пломбите трябва да са много големи и зъба ще остане прекалено слаб, зъболекарите предпочитат да сложат коронка. Разложеният зъб се отстранява, останалата част се обработва и върху него се поставя коронката. Преди време тя обикновено се изработваше от злато, но съвременната метало – керамика все повече измества този ценене метал. Тя е значително по-здрава и на цвят не се различава от останалите зъби в устата.

Лечение на корените – в случай на тежко гниене, при което са засегнати дори корените, тогава това лечение е задължително. Трябва пулпата да бъде отстранена, заедно с изгнилите части от зъба. След това коренните канали се запушват, за да се избегне навлизането на бактерии през тях. Лечението на коренните канали е известно също така като ортодонтска процедура.

Изваждане на зъба – ако увреждането е прекалено голямо, тогава зъболекарят може да извади зъба. След това може да се сложи имплант, който да запълни празното място. Самата процедура по изваждането се извършва с локална анестезия. Въпреки, че когато се прави от квалифициран лекар ваденето на зъб не би трябвало да доведе до усложнения, не трябва да се забравят инфекциите, които могат да последват.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар