Основни причини за поява на хепатит

Хепатит е възпаление на черния дроб. Когато настъпва рязко и с тежки симптоми на хепатит се нарича остър хепатит. Съществуват множество причини за хепатит, като най-позната е злоупотребата с алкохол. Множество лекарства имат доста токсичен ефект върху черният дроб и могат да предизвикат възпаление, особено ако се приемат в големи количества. Едно от тях е болкоуспокояващият ацетаминофен. Във високи дози то може да увреди сериозно черния дроб. Други лекарства, които могат да причинят проблеми са метилдоп, изониазид, валпроат и амиодарон.

Как можем да се заразим с хепатит?

Най-голяма част от случаите на хепатит обаче са причинени от вирус. Те са известни като хепатит А, В, С, D, E и G. От всички тях, хепатит А е най-често срещаният. Той се развива там, където хигиената не е на нужното ниво. Въпреки, че той може да доведе до чернодробна недостатъчност случаите, при които се получава това усложнение са много редки и в повечето случаи хората се възстановяват напълно.

Хепатит А е силно заразен и се разпространява при консумацията на храна или вода, които са били по някакъв начин заразени от вируса. Недостатъчно сварените миди също могат да причинят заразата. Периодът на заболяване трае между 6 дни и 6 седмици, след което отнема над 2 месеца за пълното излекуване. Съществува ваксина срещу хепатит А и лекарите силно я препоръчват на всеки, който планира да пътува в региони с недобра водоснабдителна мрежа, а също така и за здравните работници и лаборантите. Ако не сте се ваксинирали и сте в район с висок риск от заразяване с хепатит А трябва да пиете само бутилирана вода и да избягвате сушени или частично сварени или печени храни.

Хепатит В се разпространява чрез заразена кръв, слюнка или други телесни течности. Злоупотребяващите с наркотици са изложени на висок риск от заразяване поради споделянето на една и съща игла. Човек може да се зарази със хепатит В, но никога да не развие болестта. Съществува ваксина срещу този тип вирус, която е препоръчителна за всички бебета и деца до 18 години.

Хепатит С се предава по същият начин като тип В. Той е най-опасният вид, тъй като може да доведе до поява на рак на черния дроб или до смърт в следствие на чернодробна недостатъчност.

Хепатит D може да се получи само ако сте болни от хепатит В. Той се разпространява чрез близък контакт, а не чрез кръвта.

Хепатит Е е подобен на хепатит А, на е много рядък.

Хепатит G все още не е добре изследван и няма ваксина срещу него.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар