Основно Училище ” Св.св. Кирил и Методий ” с. Рогозен

В област Враца, община Хайредин се намира село, което за съжаление е малко известно името му е Рогозен. Казвам за съжаление защото всеки българин трябва да е чувал поне едно нещо за него…. замислихте се, но не се сетихте, нали? Това малко село е дало много. В него е открито  най – голямото тракийско съкровище, наброяващо 165 съда, обиколило е цял свят.

Както се досещате настоящата статия не е за съкровището, а за училището. С въведението си само исках да ви запозная със селото и да ви покажа, че то е значимо. Училището е било открито за пръв път около 1863 година. За тази година свидетелства един списък на наличните съществуващи училища още от турско робство, изучен и отразен от историка и музейния работник Богдан Николов.  То работи и до днес , но не се знае до кога. В момента училището в Рогозен е заплашено от затваряне. Надявам се,  докато четете това да не си мислите ,че то няма значение, защото има много села чиито училища са затворени. Децата са сърцето и  радостта на малките населените места. Техните песни и смехът им показват , че има живот и полезна дейност в даденото село.

Животът на село е тих и спокоен , по – полезен от този в градовете. Вярно е , че селския живот е безперспективен поради простотата си , но замислете се къде отивате когато градския шум ви омръзне? На село разбира се , но тъжната истина е , че селата изчезват. 393 от тях са само с един жител. Има и още доста , които са много слабо населени. И цялата драма започва от затварянето на училищата. Когато учебното заведение на населеното място бъде закрито , това автоматично води до загубата на младите хора, а ако дадено място обезлюдее няма връщане назад.

Св.св Кирил и Методий не е просто училище, то е много повече от това. То е втори дом за децата, то им представя нов и интересен свят. Не ги кара да се стремят към разни напразни амбиции , то ги учи преди всичко на стремеж към знания, а не към оценки, децата го посещават с интерес. В него намират приятели и получават подкрепата , която им е нужна , за да се научат  да преследват мечтите си. То е моето училище, което безкрайно много обичам. Трета година съм ученичка в Природо – математическа гимназия ” Академик Иван Ценов” град Враца с профил биология с английски език, но седем години бях в село Рогозен, то е моето любимо място и ме боли само от мисълта, че училището му може да затвори врати.

Директорката му Галя Панчева е родена на 26.02.1965 г. в с. Рогозен. През 1986 г. завършва ПУ “Дичо Петров”, гр. Смолян, със специалност БЕЛ, руски език, трудово обучение. През 1996 г. завършва ПУ “Паисий Хилендарски”, гр. Пловдив.  Тя е чудесен човек и се отнася с много обич към възпитаниците си. Училището заслужава да съществува, моля ви дайте му моралната си подкрепа в книгата за гости на сайта му. Разгледайте го, опознайте го и сами преценете дали заслужава участта, която го застига.

http://km-rogozen.com/index.php?section=1&page=1

Благодаря за отделеното внимание.

HTML код на статия

Автор: Цветомила Здравкова


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.2 от 6 звезди. (от 5 гласа)
Основно Училище " Св.св. Кирил и Методий " с. Рогозен , 5.2 out of 6 based on 5 ratings

Напиши коментар