Откриване и лечение на сърдечни аритмии

Състоянието „сърдечни аритмии“ може би звучи доста сериозно и тревожно, но трябва да се знае, че не всички типове са опасни за живота и трябва да се лекуват. Важно е човек да бъде запознат с това явление и да разбере кои видове сърдечни аритмии изискват консултация с кардиолог и кои са много вредни за здравето или дори смъртоносни.

„Аритмия“ е термин, който описва всякакъв вид неравномерна сърдечна дейност, което нарушение произтича от неправилната електрическа активност на синусните възли. Аритмиите могат да означават, че сърцето бие по-бавно от нормалното (брадикардия) или по-бързо (тахикардия), но може да има и случаи, в които ударите в минута са в нормалните граници, но самото им разпределение не е съразмерно разпределено във времето. Също така, при аритмиите е възможно да се получават излишни допълнителни удари или да се прескачат такива. Здравото сърце прави около 60-90 удара в минута и всичко под и над тази граница може да означава, че има сърдечно заболяване. Както споменах по-рано, не всички аритмии се нуждаят от специално внимание. Вижте, кои са основните видове и какви са техните характерни черти:

Преждевременни предсърдни контракции – те не са опасни. Характерно за тях е, че се получава допълнителен удар, който произхожда от предсърдията. Този удар е безвреден и не изисква лечение.

Преждевременни камерни съкращения – този тип аритмии се усещат като прескачане на удар. Може да бъде в резултат от съпътстващо сърдечно заболяване и хората, които често получават такива прескачания е добре да бъдат диагностицирани от кардио специалист.

Предсърдно мъждене – при този тип аритмии, предсърдията се свиват и отпускат в необичаен ритъм, който не съвпада с този на камерите.

Предсърдно трептене – това е една по-структурирана диагноза. Хората, които са преживели сърдечно заболяване или операция на сърцето обикновено имат тази аритмия.

Камерна тахикардия – получава се ускорен сърдечен ритъм, който пречи на камерите да се пълнят с адекватно количество кръв, която да бъде изпомпвана обратно към тялото. Това е много сериозно състояние.

Надкамерна тахикардия – подобна на предходната, само че произхожда от надкамерната тъкан и не е особено опасна.

Камерно мъждене – тежко състояние, при което пациентът веднага трябва да бъде отведен в реанимацията и да бъде третиран с дефибрилатор. Тук вентрикулите на са в състояние да извършват контракции и така не се изпомпва кръв към тялото.

Възлова риентри тахикардия – ускорен сърдечен ритъм, който може да предизвика припадъци и дори сърдечна недостатъчност.

Сърдечен блок – забавяне или пълно блокиране на електрическите импулси, които преминават от синусовия възел до камерите. При по-сериозен блок е нужно поставянето на пейсмейкър.

Съществуват няколко вида лечение, които могат да се приложат при различните отклонения от нормалният сърдечен ритъм. Ако сърдечните аритмии са причинени от заболяване на сърцето, тогава може да се наложи операция. Другите решения включват трансплантация на пейсмейкър, който да поддържа стабилен сърдечен ритъм, използване на електрошоков удар върху гърдите за да се синхронизира сърцето и разрушаване на клетките на сърдечния мускул, които причиняват проблема радиочестотната енергия (радиочестотна аблация).

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Откриване и лечение на сърдечни аритмии, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар