Очилата – добър помощник и лош приятел

Според статистиката повече от половината българи имат проблеми със зрението. Тревожното е, че този проблем често се среща при децата, те прекарват голяма част от времето си пред компютъра (освен очите той застрашава ръцете и гръбнака)  или телевизора, което автоматично ги предразполага към увреждане на зрението.  Най – често за коригиране на този проблем се ползват очила. Те са удобни за съхранение докато не ги ползвате, нужно е само да носите със себе си калъфче и салфетка за почистването им. Освен това не са скъпи и можем да си изберем модел, който ни подхожда. Този начин за подобряване на лошото зрение се прилага при деца и възрастни, но до колко ни е полезен?

Неоспорима истина е, че очилата не лекуват, а заблуждават и когато човек свикне с употребата им  е почти невъзможно да отвикне, защото живота му става по – труден от преди именно за това те са наречени “оптични патерици”. При ползването им зрителните навици се губят, а когато нещо не се ползва то деградира и става неизползваемо.

За поправяне на увреденото зрение има и друг вариант, който е по – малко известен, но все пак перспективен. Според американския лекар Уилям  Бейтс с помощта на някои упражнения проблемите свързани с очите могат да бъдат решени, без да има опасност нещата да бъдат влошени. Метода се нарича ПАЛМИНГ и повече за него можете да намерите в книгата “Лечение на влошено зрение без помощта на очила”. Интересното в случая е, че книгата е издадена през 1920 година и до сега метода не е много разпространен, може би на лекарите  им е по – лесно да изберат кой диоптер да ни препоръчат, отколкото да ни представят всички алтернативи.

Надявам се статията да ви е полезна за това ще обясня накратко теорията върху която е базирана книгата. Главната теза е , че “зрението се срива”. При здравите очи мускулите са отпуснати и зеницата фокусира на близо и на далеч, но когато това действие не може да бъде извършено “автоматично” и окото се напрегне се стига до “сриване на зрението”, което може да бъде поправено с определени упражнения. Те могат да бъдат правени по всяко време на деня, както и сутрин, така и вечер.

Дали по – горе посочения начин е ефективен или не, не мога да гарантирам. Просто реших да споделя с вас натрупана информация за този не много прилаган метод. Надявам се да съм била полезна и да съм ви дала храна за размисъл.

HTML код на статия

Автор: Цветомила Здравкова


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Очилата - добър помощник и лош приятел, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар