Ощастливихме кокошките, жените да чакат Годо!

Има ли по-нещастно същество от българката!? Живее като в пиеса на абсурда в ръждясал ковчег, държавата я скубе и Европа я залива с простотии
 Кокошките у нас вече официално са по-щастливи от хората. Покрити са вече изискванията на Европейската комисия за хуманно отглеждане на птичките, които дават ужасно скъпи яйца. Новината «снесе» Мирослав Найденов в началото на седмицата, а в сряда Евростат обяви, че България остава на дъното по заплати. Крилца сякаш поникнаха на земеделския министър докато обясняваше как над 2,4 млн. кокошки ще ни дават златните си яйчица.
Еуропата притиска управляващите ни да ощастливява пернатите, а за българската нация, която според последния доклад за щастието, поръчан от ООН, е десетата най-нещастна страна в света, старейшините от земята на богатите нехаят. Докато еврокомисарите ни заливаха със заплахи за санкции заради клетките на кокошките, а властта побързаха да им задоволят прищевките, стана известно, че българите се нареждат след събратята си по нещастие от страни като Танзания, Зимбабве и Ирак. За страна, която след свалянето на Тодор Живков, се прослави с алкохолния туризъм и евтините момичета, е нормално щастието да се измерва с ръждивите клетки на кокошките, но

* не е нормално Еврокомисията да занимава най-нещастния народ в ЕС с кокошкарски неща

Докато съзнанието на евробюрократите е обременено от дребните простотии, българинът крачи по острия бръснач на бедността към своята голгота. Опашките пред бюрата по труда напомнят времето, когато един премиер повтаряше «За Бога, братя, не купувайте». Народът, който преди пееше «45 години стигат! Времето е наше», днес тотално гладува и мечтае болезненият 22-годишен преход към нищото най-после да спре. Дори либидото, с което някога се славеше нашенецът, печално увисна. Нацията се топи, но държавата (спорен е вече въпросът къде е тя) не носи нищо добро за нейните граждани. Медиите бълват потресаващи прогнози за близкото бъдеще, когато българинът ще е малцинство в собствената си родина. В същото време властта ни «насърчава» да борим демографския срив като изкарва майките престъпнички и ги кара да връщат парите, които са взели като обезщетение за бременност и раждане. 10 000 жени «оскуба» българското правителство. Скандални разпореждания, издадени от НОИ, ги принуждават да внасят пари по сметките на репресивния орган, заради хаос, породен от дискриминационна «поправка» в Кодекса за социално осигуряване.

* Вместо за животните, бюрократите от Еврокомисията трябваше да се помислят за хората!

Защото когато човекът гладува, как кокошките му да кудкудякат щастливо!? Българите са най-черните гастербайтери на стария континент. Заради кризата българките пък напълниха психодиспансерите. За разлика от кокошките, които си отиват «щастливо» във фризера, все по-често депресираните жени губят живота си нещастно. Гаснат душите им от свръхдоза, от антидепресанти… от бесилото на безизходицата. Има ли по-нещастно същество от българката!? Живее като в пиеса на абсурда в ръждясал ковчег, държавата я скубе и Европа я залива с простотии!
«Майките ни раждат, клекнали над отворения гроб. Само миг и светлината угасва». Тази мисъл на Самюел Бекет от пиесата

* «В очакване на Годо» е като снимка на реалността

в България. Какво би ни казал геният, който освен с нещото, което всички чакат, но никога не идва, се прочу с „Краят на играта“ и „Щастливи дни“?
Докато министър Найденов хвалеше българските кокошки, стана известно, че бившата шефка на ДФ “Земеделие” Калина Илиева е осъдена. Жената, която можеше да ощастливи много кокошки и фермери, си призна в съда, че е фалшифицирала дипломата си. Дали парите от фондовете на Европа минават през ръцете на други измамници и Годо не знае, но за всички е ясно, че докато управляващите си раздават постовете на свои хора, средствата, отпускани по оперативните програми, ще останат неусвоени.

* И безработните в «Очакване на Годо», стават бизнесмени

Във вторник експертът от Агенцията по заетостта Станислав Гавазов разкри в Бургас, че политици влизат в състава на комисията, която оценява кои проекти да бъдат финансирани от ЕСФ 2007-2013. Те обаче нямали мотивация да лобират, защото средствата, които се отпускат, били малко – само 20 000 лева. 50 милиона лева дава Европа в «Подкрепа на предприемчивите българи», регистрирани в Бюрото по труда. Хората се чудят как да оцелеят, а Гавазов ги съветва да си регистрират фирма и да пишат бизнеспроекти. Още от 2007-ма досега десетки хиляди безработни са главни герои в «Очакване на Годо». Колко обаче ще са щастливците? Едва ли ще са повече от 2500. Безработните трябва да регистрират фирми на свое име, да се правят на бизнесмени с пари, взети на заем, в очакване.

HTML код на статия

Автор: burgasplus


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар