Пандемии от грип и начин за предпазване от вируса

Грипната пандемия от 1918-1919 е отнела живота на повече хора, отколкото Първата Световна Война. В следствие заразяването си с грип за загинали някъде около 20 и 50 милиона души. Тази епидемия е посочена като най-опустошителна епидемия, записана в световната история. Повече хора са починали от грип в рамките на една година, отколкото за четири години при бубонната чума през 1347-1351. Заразата, известна още като “испански грип” от 1918-1919 може да бъде разглеждана като глобална катастрофа. Тази зараза е най-смъртоносна за хората на възраст между 20 и 40 години за разлика от обичайната форма на грипа, опасна за децата и по-възрастните хора. От грип биват заразени 28% от всички американци. Около 675 000 американци са починали от грип по време на пандемията. Това е десет пъти по толкова, колкото в Първата световна война.

През 2007 избухва нова грипна вълна с щам Н5N1 (птичи грип), който от дивите птици много бързо се прехвърля върху домашните, а от там и върху хората. Ограничаването на тази грипна епидемия беше много трудно заради приносителят му и бързите миграции на птичите ята. Те безпрепятствено се местеха от страна в страна и заразата се увеличаваше лавинообразно. Само две години по-късно светът бе ударен от нова епидемия причинена от H1N1 – нов щам на грипния вирус (свински грип). Първите огнища на заболяването са локализирани в три области на Мексико, но за кратко време се разпространява в Канада и САЩ. При установяването на новия щам на вируса се оказва, че в целия свят има случаи на заболели от него. Симптомите се потвърждават в множество страни на няколко континента. Според Световната Здравна Организация „свинският грип“ се оказва модификация на „испанският грип“ взел милиони жертви през 1918-19 година. За щастие, този път неговите поражения бяха много по-малки, въпреки че жертви отново не липсваха.

Как да се предпазим от грип?

За предотвратяване на заразяване с грип в днешни дни е необходимо често миене на ръцете с вода и сапун и други препарати; използване на кърпички с дезинфекциращ ефект, спиртна основа и за еднократна употреба; закриване с ръка на устата и носа при кихане и кашлица; никакво търкане на очите с мръсни ръце; постоянно проветряване на затворени помещения; честа и редовна дезинфекция на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекция на играчките на малките деца. При наличие на дори минимални симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да сведе контактите си с хора и излизанията си до минимум. При заразяването му с болестта, той автоматично се превръща във вирусоносител и от самия него зависи предотвратяването на заразяването на други хора.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар