Панкреатит – колко сериозно е това състояние?

Когато нашите органи функционират и си вършат работата много рядко се сещаме за тях. Проблемът идва когато те прекъснат и в тялото ни се получи хаос. Един от най-пренебрегваните органи е панкреаса, като много хора дори не знаят, че той изобщо съществува. Когато обаче се получи панкреатит, тогава силните болки подсказват, че има и такъв орган в тялото ни. Това състояние може да доведе до силно недохранване и до различни степени на диабет.

Нека разгледаме каква е анатомията на панкреаса. Това е жлеза, която е с форма на триъгълник с размери между 12 и 15 сантиметра. Намира се зад стомаха и дванадесетопръстника. Според описателната анатомия той има глава, тяло и опашка. Клетките на панкреаса произвеждат храносмилателни ензими, които преминават през жлъчката за да се влеят в дванадесетопръстника при свинктера на Оди. В панкреаса има около 1 милион островчета на Лангерхансовите клетки, които секретират инсулин и глюкагон директно в кръвта. Това е единствената жлеза с вътрешна секреция, която отделя секреция едновременно в червата и в кръвта, за да може да контролира процесите в отдалечените от нея части на тялото. Храносмилателните клетки на панкреаса получават постоянно сигнали от мозъка, който оценява какъв е типът на храната в стомаха и така се стимулира задстомашната жлеза да действа по точно определен начин.

Ацинарните клетки отделят най-малко по 25 различни видове ензими, които са способни да преработят всякакъв тип храни. Ензимите са обвити и неактивни вещества наречени зимогени, които се активират при достигане на дванадесетопръстника.

Самоунищожението на панкреаса е състоянието наречено панкреатит. Основната причина за появата му са високите нива на серумните триглицериди (обичайно състояние при диабет), които активират зимогените още в панкреаса и така ги карат да отделят токсични мастни киселини, които възпаляват тази жлеза. Другите причини за поява на панкреатит са камъните в панкреасният канал или тумор, които блокират пътя на зимогените.

Най-важните ензими произвеждани от панкреаса са липаза, амилаза, химотрипцин, и трипцин. Последният е наречен главен ензим, защото отговаря за активирането на много от зимогените в дванадесетопръстника.

При панкреатит имунната ни система започва да образува антитела в задстомашната жлеза и така тя се самоунищожава. Получава се първоначално остър панкреатит, който се характеризира със силна и продължителна болка под гръдната кост, която може да премине и към гърба. Тя може да бъде придружена с гадене, повръщане или висока температура. Когато има твърде малко храносмилателни ензими може да се получи мастна диария, заради неспособността на храносмилателният тракт да усвои мазните храни. Кръвната захар също може да излезе извън контрол, защото сложните въглехидрати не могат да се разтворят. В скалата на опасните болести панкреатитът се нарежда доста напред в класирането. Някой от пациентите могат да станат зависими към наркотичните лекарства и болкоуспокояващите, защото те прекаляват с тях заради силната болка. Един от всеки пет пациенти приети за лечение от остър панкреатит може да умре от вторични усложнения. Затова тази болест не е за подценяване и трябва да се вземат незабавни мерки щом се усетят първите и симптоми.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар