Поддръжка и ремонт на слънчеви колектори

Соларните системи за затопляне на вода, известни повече като слънчеви колектори определено са лесни както за монтиране, така и за поддръжка и ремонт. За да се намалят разходите за ремонти, колкото и редки да са те трябва да се прави правилна поддръжка. Някой от основните елементи, които трябва да се проверяват през няколко месеца са:

  • Препятствие пред слънчевите лъчи, които могат да доведат до поява на сянка – понякога, след като сте инсталирали колекторите е възможно някой от околните дървета да порасне и така да хвърли своята сянка върху тях, като така се намалява капацитета на системата. Затова трябва изрежете клоните, които пречат на слънчевите лъчи.
  • Прах и отпадъци – прашните и замърсени колектори работят с намалена интензивност. Необходимо е да се почистват тръбите на колекторите от листата и мръсотията, особено в градски условия, където запрашеността е по-висока.
  • Стъклени тръби и уплътнения – тъй като вакуумните слънчеви колектори с термосифон и с “Heat pipe” са съставени от тръби от високоякостно стъкло те не трябва да се проверяват много често, но все пак е добре на всеки 3 или 6 месеца да се преглеждат за евентуални пукнатини. Добре е да се прегледат и гумените уплътнения за евентуални течове.
  • Метални тръби, връзките между тя и окабеляването – ако има проблем с връзките между тръбите или с изолацията на кабелите те трябва да се отстранят за да не се губи енергия.
  • Мястото на покрива, през което тръбите от колекторите влизат в дома ви – вижте дали всичко е наред за да се избегне евентуално навлизане на вода при дъжд или снеговалеж.
  • Поддържащи елементи на системата – уверете се, че всички винтове, болтове и гайки са добре стегнати и цялостната структура е в добро състояние.

Циркулация на водата и състояние на водосъдържателя

  • Проверете клапана за налягането. Уверете се, че той не е заседнал в отворено или в затворено положение
  • Електрическите помпи при слънчевите колектори с “Heat pipe” – проверете системните помпи и се уверете, че те успяват да накарат водата да циркулира. Помпата трябва да се включва след като слънцето започне да нагрява колекторите. Ако това не се случи, то може да има проблем със самата помпа или с контролния блок.
  • На всеки 3 години антифризът, който играе ролята на топлопреносен флуид трябва да се подменя, тъй като след този период неговите качества започват да намаляват. Смяната трябва да се извършва от специалист, не се опитвайте да я направите сами.
  • Проверете състоянието на бойлера за евентуални пробиви или течове и ако е необходимо ги отстранете.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар