Полезни решения за подобряване работата на вашите лаптоп батерии

Всеки който работи в динамична среда, която изисква използването на преносим компютър знае колко неприятно е вашите батерии за лаптоп да се изтощят точно когато имате най-голяма нужда от тях. Това е много неприятен момент особено ако работата ви е неотложна и отговорна. За да избегнат неприятните последици повечето хора, които имат такива задължения си носят резервни лаптоп батерии, които да поставят в компютъра в случай, че наличните откажат. Това е универсален начин на решаване на проблема, който обаче е свързан с допълнителен разход за закупуване на резервни батерии и определено не е по джоба на всеки. Ако искате да разчитате за възможно най-дълго време на автономно захранване е добре да прочетете тези полезни решения, които помогнаха на моите лаптоп батерии Acer да издържат по-дълго:

  1. Когато използвате захранване от батерията си избягвайте да използвате CD/DVD устройства, освен ако това не е наистина наложително. Тези устройства изразходват много повече енергия отколкото твърдия диск и съответно ще съкратят времето в което можете да използвате лаптопа си на автономно захранване.
  2. Пазете чисти металните контактори на батерията  – почиствайте редовно тези метални пластини с кърпа напоена със спирт. Това се налага понеже те може да се зацапат с прах или други боклуци, които е добре да се отстранят.
  3. Периодично използвайте батерията – добре е поне веднъж да две три седмици да използвате вашата батерия. Не ги дръжте и изтощени, защото това също има отрицателен ефект върху тях.
  4. Използвайте опцията Hibernate а не Stand by – ще се наложи да запаметите всички документи преди да зададете режим на хибернация за вашия лаптоп, но това ще спести много ценна енергия, която можете да използвате след това. Режима Stand by също е икономичен, но сравнение с хибернацията изисква много повече ресурси.
  5. Старайте се да поддържате оптимална температура на работа – всеки компютър работи по ефективно, когато температурата е по-ниска. Редовно почиствайте въздушните отвори на лаптопа си, за да не се запушат и това да доведе до проблеми.
  6. Избягвайте да отваряте много приложения когато работите на батерия. Съсредоточете се само върху нещата които наистина са ви нужни.
  7. Когато си закупувате преносим компютър си вземете такъв, който има максимална ефективност. Лаптопите се развиват непрекъснато и новите модели издържат все по-продължително време на автономно захранване. Някои нови модели вече могат да работят на батерия до 10 часа.
  8. Предотвратяване на Memory ефекта – ако използвате по стар модел лаптоп е много вероятно батерията ви да има т.н ефект на паметта. За да го избегнете винаги зареждайте батерията си докрай и след това я използвайте също максимално.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар