Правилно свързване на тонколони

За да получите всичко, на което са способни тонколоните ви е нужно да ги свържете с добър кабел.  Тонколони с мощност от 50 вата и на горе трябва да се свържат с кабел по-дебел от 0.5 квадрата. Много често се случва хората да имат добри тонколони , които не се представят максимално добре понеже са свързани с много тънък кабел. Аудиофилите дори си закупуват специални, доста скъпи кабели с нишки от сребро и обеднена на кислород мед, с които ъпгрeйдват hi-fi системите си. Ефект от такъв тип кабели се усеща само при много качестени озвучителни системи. Ако се интересувате повече винаги може да прочете нещо за тонколоните в wikipedia, а ако знаете повечко може дори и да допринесете.

Когато свързвате озвучителната си система първо преценете къде ще постави тонколоните и ресийвъра си. В повечето случаи кабелите минават по пода. Преценете дължината на кабела, които ще ви е нужен и вземете предвид, това че съпротивлението му се увеличава с по-голямата дължина, което от своя страна би влошило качеството на звука. Ако са ви необходими по дълги кабели може да компенсирате с по-голямо сечение.

След като сте решили проблема с кабела трябва да свържете колоните си с ресийвъра. Обърнете внимание на кой конектори свързвате колоните за да не размените каналите им и от лявата колона да звучи десния канал и обратно. Повечето модерни ресиивъри имат изходи за предни и задни колони като сигнала за задните колони е различен в зависимост от включения ефект. Ако например свържете колоните си на изхода за задни колони и е вкючен някакъв съраунд ефект най-вероятно ще звучи само допълващ съраунд ефект.

Една от най-често срещаните грешки при свързване на тонколони е обрърнатата фаза.  Всички усилватели, ресиивъри и тонколони имат означение за плюс и минус на конекторите си и трябва да бъдат свързани еднакво на всички канали. Най-често плюса е оцветен в червено а минуса в черно но това не е задължително за това винаги търсете означенията + и – . Ако на озвучителна ви системата и липсва бас или е много слаб и не звучи добре първо проверете дали не сте обърнали фазата им, когато сте я свързвали. Ако сте направили тази грешка ще се учудите колко по-добре може да звучи тя.

Голямо значение за качестовто на звука има дори и стаята, която озвучавате. Тонколоните трябва да бъдат разположени на 1/3 или 1/5 дължината на стаята от стената зад тях. Прието е разстоянието от страничната стена да бъде 1.6 по това от стената зад тях. При разположение по този начин се намалят звуковите отражения максимално и се повишава качеството на звука. Добре е да насочите тонколоните си към мястото, от където смятате, че най-често ще се слушат музика и филми за да чувате звука директно от говорителите а не отражението от някоя стена.

 

HTML код на статия

Автор: proaudio


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 1.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Правилно свързване на тонколони, 1.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар