Превантивни мерки срещу варицела

Варицела е много често срещано и силно заразно заболяване, което се определя като една от класическите детски болести. Тя може да се предава както по въздушно – капков път, така и при пряк контакт. Въпреки, че се получават рядко някой усложнения при варицела са с доста сериозни последствия, затова е добре да се потърси незабавна медицинска помощ щом се установи заболяването. Най-честите симптоми на варицела са треска, главоболие, болки в стомаха и загуба на апетит, които са последвани от сърбящи обриви с мехури, задържащи се между 2 и 4 дни. Причините за болестта е варицела – зостер вирус (ВЗВ). Другото име на този вирус е човешки херпесен вирус 3 (HHV-3), като той е отговорен и за появата на херпеси при възрастните.

Имунизацията е най-добрата защита срещу варицела. Все пак има хора, които не позволяват на децата си да се ваксинират и така ги поставят под голям риск. Препоръчително е, всеки който е заразен с варицела да остане под карантина в дома си за 4 дни, тъй като както споменах това е изключително заразна болест. Дори преди да се усетят първите симптоми, ако само сте носител на вируса вие можете да го предадете на голям брой от хора, които само са минали в близост до вас.

Ваксината е важна част от препоръчителният имунизационен календар за децата. Тя е почти 100% ефективна срещу умерени до тежки случаи на заболяването и около 85-90% срещу по-леките форми на варицела. Какво означава това? Ако някое дете, което е било имунизирано и въпреки това покаже някой от симптомите, то те ще са просто лека форма на болестта.

Тази ваксина е една от малкото, за които не е необходимо да се добавят медикаменти, които да подсилват действието и. Почти всички хора, които са били имунизирани като деца остават защитени през целият си живот. Въпреки това може да се ваксинирате с минимална доза в по-късен етап от живота си за да сте напълно сигурни, че няма да са заразите с херпес – зостер.

Хората, които не са били имунизирани като деца и се разболеят от варицела могат да получат ваксина до 3 дни (72 часа) след излагането на вируса за да се намали тежестта на симптомите на заболяването.

Ваксината срещу варицела е силно препоръчителна при хората, които не са били имунизирани като деца и спадат към следните групи:

  • Военни
  • Студенти
  • Хора, които са в контакт с имунно – компрометирани лица
  • Хората, които работят на места с много клиенти като например пазарите, търговските центрове, ЖП и автогарите
  • Здравните работници
  • Бременните жени
  • Хората, на които им се налага да пътуват постоянно в чужбина
  • Учителите
  • Служителите в учрежденията
  • Надзирателите в затворите

Ваксината е изключително безопасна. Най-честите нежелани реакции са леки и включват зачервяване и болка в инжектираната област, като е възможно да се появи и лек обрив. Въпреки това защитата, която се осигурява многократно надвишава потенциалните рискове.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар