Преглед на новия Кindle Touch от Amazon

Преглед на новия Кindle Touch от Amazon

Кутията на Kindle е направена от кафяв, опаковъчен картон, достатъчно плътен и от който се вижда, че главната цел на опаковката е да достави стоката на потребителя, а не да му направи впечатление.

Таблетът има 6 инчов дисплей E Ink Pearl, който самата компания на сайта си характеризира като „Most advanced E Ink multi-touch display, optimized with proprietary waveform and font technology, 600 x 800 pixel resolution at 167 ppi, 16-level grayscale”, което в свободен превод означава „много, много добър”. Качеството на изображението е действително на ниво.

В ръцете книгата лежи добре, не се изплъзва и самото качество при сглобяването е на много високо ниво – няма скърцане на детайлите, няма кривини, всички елементи прилягат плътно, надеждно и равно.

Елементите за управление в дадения модел, по същество се свеждат до три – сензорен екран, бутон за блокиране на екрана (това е и бутона за включване/изключване), разположен отдолу и бутонът Home в долната част на екрана.

До бутона за заключване на екрана на Amazon Kindle Touch се намират портовете за включване на слушалките и USB (формата е специфична, обикновеното mini-USB няма да стане). Също така на задния панел са високоговорителите. За високоговорителите, слушалките и въобще възпроизвеждането на звука нищо няма да кажа, тъй като считам функцията за възпроизвеждане на звук за електронна книга, ако не излишна, то поне странна. Това е все пак само мое мнение и аз го оставям за себе си.

В режим изчакване на екрана на Kindle Touch се показват (в разбъркан ред) картинки-скрийнсейвъри. Детайлизирането е много добро и позволява да се оцени качеството на дисплея.

Веднага след отключване на екрана попадаме в списъка с книги, който може да се прелиства със скролера и да се избере нужната книга. Бутонът Menu в горния, десен ъгъл на екрана предоставя достъп към основните опции.

Може да се включи/изключи Wi-Fi, да се купи нещо в магазина на Amazon, да се прегледат прочетените книги, да се създаде нова колекция от книги (по същество – да се групират подобни по тематика книги), да се влезе в настройките или да се получи достъп до експерименталните функции.

Менюто от настройки предлага да регистрирате устройството (за да имате възможност да купувате в онлайн магазина, да получите 5GB cloud хранилище за своите книги, да активирате опцията Sent-to-Kindle, онлайн конвертирането и още някои дреболии), да изберете Wi-Fi мрежата, да настроите допълнителните параметри (време, парола), да управлявате опциите за четене (честота на обновяване на екрана и т.н.), също така менюто предоставя достъп до експерименталните функции.

И така – браузърът
На първа страница има предпочитани линкове към най популярните ресурси. Всеки от тях се отваря действително достатъчно бързо и без затруднения.

Видео, разбира се, не възпроизвежда, но да си проверите пощата или от скука да прегледате списъка с приятели е напълно възможно.

И за прякото и непосредствено задължение на електронната книга – да бъде книга. Текстът, както вече отбелязах, се вижда ясно, качествено, страниците се прелистват бързо.При показване на текста на екрана, с едно докосване в горната част на екрана ще извикате меню, в което може да настроите размера на шрифта, формата и изобразяването на текста.

Макар, че размерът на шрифта може да се промени и с двупръстовата zoom-функция, на мен лично този вариант ми се струва по-нагледен и удобен. PDF също се чете прилично (въпреки, че на сайта си производителя прави уговорки, че поддръжката му засега е експериментална функция ).

Важна особеност е Send-to-Kindle. Можете да изпращате книги, статии и различни текстове на своето устройство без кабели и каквито и да било манипулации на самото устройство. При регистрацията на дивайса на сайта на Аmazon получавате e-mail адрес във вид на your_name@kindle.com – това е адресът, на който трябва да изпращате всичко, което искате на четете от книгата си т.е. книга или текст във всякакъв възможен за онлайн конвертиране формат (.doc, .docx, .rtf, .htm, .html, .txt, в това число архивирани в zip, x-zip), изображения .jpg, .gif, .bmp, .png., и, разбира се – PDF. Само изпращате на този адрес празно писмо с тези прикачени файлове и включвате Wi-Fi и готово! Само след няколко минути книгите Ви автоматично се зареждат в Kindle.

Тази книга, според мен, има само два минуса. Първият е бутонът за блокиране на екрана, който е доста натегнат и има малък ход т.е. физически е почти невъзможно да разберете дали сте го натиснали или не. Трябва за целта или да погледнете специалния светодиод, разположен до него, или да гледате на екрана няколко секунди в очакване на чудото на скрийнсейвъра. Този минус е все пак незначителен и не влияе на общото удобство при използване. Вторият – отсъствието на кирилица на екранната клавиатура, което прави невъзможно търсенето на кирилица, бележките на кирилица и т.н. Всъщност, мисля, че последния недостатък в най-скоро време ще бъде отстранен от ентусиасти.

HTML код на статия

Автор: writer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар