Признаци и симптоми на грип при децата.

Познаването на симптомите на грип при децата е важно за родителите, за да се вземат навременни мерки за лечение. По този начин могат да бъдат предотвратени по-нататъшни усложнения.

Грипа е остра форма на вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища. Първоначално инфекцията се появява в горната част на дихателните пътища – носа и гърлото. По-късно тя може да се разпространи до белите дробове. Децата са податливи на тази вирусна атака, особено в студените месеци. Грипния вирус е заразно заболяване, което се предава по въздушно капков път или чрез използване на общи предмети.

Най-честите симптоми на грип.

Въпреки, че симптомите на грип доста си приличат с тези при обща настинка, има специфични признаци по които те се различават.

–          Висока температура. Това е един от най-ранните симптоми на грип. Повишената телесна температура е реакция на организма, с която той се опитва да елиминира вирусите. При висока температура се забелязва зачервяване на лицето, и студени тръпки. Ако температурата е висока за продължителен период от време е необходимо да потърсите лекарска помощ.

–          Болки в тялото. След като треската отмине, децата започват да се оплакват от болки в тялото. Мускулите на ръцете, краката, бедрата, често стават болезнени. Когато температурата е висока, болките се усещат в цялото тяло. Често треската е придружена и от главоболие.

–          Възпалено гърло. Обикновено гърлото се зачервява и се усеща боцкане, което в повечето случаи е неприятно за децата. Гласа им става дрезгав и те чувстват болки в гърлото при опит да говорят. Поглъщането на храна и напитки също е болезнено.

–          Кашлица. Този симптом се появява доста по-късно след другите симптоми. Често кашлицата е суха и раздираща.

–          Стомашно чревни проблеми. Децата често получават такива смущения като гадене, повръщане, диария и коремна болка. Тези симптоми не се срещат често  при възрастните, те са по-характерни за децата. Това състояние води до липса на апетит и дехидратация, поради прекомерната загуба на течности.

Лечение при заболяване от грип.

Когато интензивността на симптомите на грип при децата са от леки до умерени, не се изисква никакво медикаментозно лечение. Те могат да бъдат облекчени с пълноценна почивка и достатъчно количество течности. Приемането на бульони, билков чай, супи и др. имат успокояващ ефект върху възпаленото гърло. Може да се прави гаргара с топла солена вода. Мускулните болки и главоболието може да се облекчат с помощта на компреси.

По-голямата част от грипните симптоми изчезват в рамките на 3-5 дни, при условие че детето получава подходящи грижи. Въпреки това, умора, отпадналост и кашлица, може да ги притеснява за малко повече време.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар