Причини за рак на простатата

Ракът е една от най-страховитите болести в света. Причинява се от необичайно размножаване на клетките, като така се образуват излишни тъкани, които фактически са туморите. Тези тумори могат да бъдат два вида – доброкачествени и злокачествени. Доброкачествените не засягат съседните тъкани и органи, което ги отличава от злокачествените. Съществува и една особена група рак, при която не се образува тумор. Пример за такъв тип рак е левкемията – рак на кръвта.

Съществуват повече от 100 вида рак. Рак на простатата е един от най-често срещаните сред тях. Той засяга простатната жлеза, която се намира в основата на уретрата и обгръща уретралния отвор. Тази жлеза произвежда белезникава течност, която случи за пренасяне на сперматозоидите, а също така контролира потокът на урината при мъжете.

Причини за възникване на рак на простатата

Конкретна причина за появата на този тип рак не може да се посочи, но има фактори които увеличават шансовете за получаването му.

Възраст – това е най-важният фактор. Рак на простата обикновено се открива при мъжете над 45 години, като с напредването на възрастта рискът се увеличава. Много изследвания показват, че в световен мащаб около 60% от мъжете над 80 години за засегнати от този рак. Той може да се открие и при по-младите мъже, но тук става въпрос за единични случаи.

Генетика – тя играе много важна роля при появата на рак на простатата. Фамилната анамнеза прави човека уязвим към това заболяване. До сега няма идентифициран ген, който да играе ролята на преносител, но мутацията на два гена (BRCA1 и BRCA2), които са отговорни за рак на яйчниците и на гърдата се оказва, че участват също така и при развитието на рака на простатата.

Начин на живот – заседналият начин на живот и липсата на упражнения водят до затлъстяване. Мъжете с индекс на телесната маса 32,5 и повече са много по-податливи към получаване на рак.

Диета – храните богати на животински мазнини могат да предизвикат рак на простатата. Прекомерният прием на червено месо и храни съдържащи „лош холестерол“ могат да се превърнат във фактор за образуване на този тип тумор. За предпазване от него се смята, че са полезни зеленчуците и плодовете.

Признаци за рак на простата могат да се открият и при хората, които прекалено много се излагат на въздействието на кадмий (заварчици, вулканизатори, производители на батерии и т.н.)

Съществува един метод за многократно намаляване на рискът от рак на простатата и той се нарича еякулация. Редовният полов живот е най-добрият начин за предпазване от болестта на простатната жлеза.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар