Промени в тялото по време на бременност

Промените в тялото, които настъпват по време на бременността са доста видни и естествени. Подуване на корема, наддаване на тегло и др. са често срещани симптоми на бременност. Физическите промени, които настъпват в тялото са в резултат на хормонален дисбаланс, което е нещо съвсем нормално. Често ще усещате гадене и замаяност през първия триместър, а коремни болки и спазми на тялото се появяват почти всеки ден.

Наддаване на тегло

Наддаването на тегло е един нормален процес по време на бременност. Апетитът претърпява драстична трансформация, поради хормонални промени, които настъпват в тялото. На моменти може да се чувствате ужасно гладни, а друг път да се въздържите от любимите си храни. Последиците от това са покачване на теглото. Лекарите акцентират върху приема на здравословни храни за да се стимулира растежа и развитието на бебето. По този начин количеството на консумираната храна е по-голямо от нормалното. Млечни продукти, пренатални витамини са изключително хранителни и водят до увеличаване на теглото. Освен това бременните жени ограничават физическите упражнения, което може да е пагубно през този период.

Подуване

Подуването в ранна бременност възниква поради разширяването на матката. До четири месеца, нормалния размер на корема се запазва, но в петия месец от бременността той вече видимо нараства. Усещането за подуване, може да е предизвикано и от лошото храносмилане, газове и запек по време на бременността.

Промяна в гърдите

Един от ранните признаци на бременност е напрежение в гърдите. Наблюдава се тяхното уголемяване и усещане за болка при допир. Това е много често срещан симптом на бременност. След 14 седмици от гърдите започва да се отделя коластра. Зърната подпухват и зоната около тях става значително по-тъмна. Желателно е да промените размера на бельото да се осигури по-добър комфорт на тялото.

Отоци по тялото

Задържането на вода е друго състояние, което не може да се избегне по време на бременността. Отоците се забелязват в стъпалата, глезените, ръцете и лицето. Количеството на произведените течности и кръв в тялото се увеличава с 50%. Натискът упражняван върху вените на таза, поради разширяването на матката също е една от причините за отлагане на течности в тъканите, намиращи се в тези части на тялото. Други факти, които причиняват отоци на крайниците са климат и диета. Подуването обикновено се наблюдава по-често през лятото, докато диета с високо съдържание на натрий също ще доведе до задържане на вода.

Текстура на косата

Може да забележите подобрение в текстурата на косата по време на бременността. Това е така, защото вашата диета е богата на хранителни вещества и съдържа подходяща смес от минерали, витамини, протеини, мазнини, въглехидрати и фибри.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар