Психологическият контрол – най-важен за форекс играчите.

В тази статия ще обърнем внимание на психологическия контрол, който представлява важна част от играта на световната борса. За да бъдем успешни в играта на форекс не се изискват експертни познания по форекс технически анализ или форекс фундаментален анализ. Но, трябва да знаем от какви капани да се пазим.

 

Да разгледаме няколко реални примера:

 

Аугусто споделя, че от две години играе на форекс. В началото, когато играел на демо сметка играта му вървяла чудесно. После той си отврил реална сметка. В началото му тръгнало по мед и масло, но в последствие загубил всичко. Какво се случило? Според него самия основния му проблем бил, че не уважавал метода, който използвал. Една седмиц аползвал един метод, но на две седмици сменявал стратегията си. Тази несигурност му донесла много неуспешни сделки, тъй като се доверявал на всеобщите изводи, базирани на опита му. Бързия успех, на който се радвал по време на демо играта се оказал фатален, тъй като той решил, че и в реалната игра ще бъде така, а се случило обратното. Това го фрустрирало, той се изнервил и загубил всичко, тъй като се поддал на емоцията.

Една жена играч, на има Вероника споделя, че има малко над година опит в реалната игра на форекс, но не е доволна от начина си на действие. Изгубила огромни суми, използвайки големи лотове(повече отколкото един отговорен човек би трябвало да използва) и отчаяно отваряла позиции, за да възстанови изгубеното. Така тя олекнала с 7 000 долара. Вероника признава, че ако не е прибягвала до предпазните си ходове е щяла да натрупа цяло състояние, вместо загуби толкова солидна сума пари.

Хавиер пък споделя, че търгува с реална сметка. Открил метод с 5 индикатора, който го карал да се чувства много сигурен. След като направил бек тестване бил убеден, че трябва да го ползва във всяка сделка. Злоупотребил няколко пъти, като влизал с няколко валутни двойки наведнъж EUR / USD, GBP / USD или използвал кросове, които давали повече пипса разлика. Чувствал се страхотно, защото се радвал на бърза печалба. Но, в перспектива се оказало фатално, тъй като оперирането с много лотове едновременно е доста трудно. Неговата грешка била, че се подлъгал по чужди коментари, в които хората във форумите твърдяли, че печелят между 50 и 200 пипса на ден и Хавиер се полакомил.

Успеха в играта на форекс всъщност в 50% зависи от психологичния контрол, зависещ от 4 важни фактора:

 

  1. Много отговорност: когато сбъркате тя ще ви осигури достатъчно капитал, за да си стъпите отново на краката. Тези трейдъри, които се впускат в оперирането с много лотове или не поставят стопове, или пък играят според новините сами се осъждат на по-малка възможност за рекапитализация.
  2. Доверте се на собствения си вероятностен модел : ползвайте вероятностите, които първо са минали през бектестване.
  3. Бъдете готови за всичко – може да загубите позиция по всяко време. Играйте без страх.
  4. Бъдете самокритични и се учете от грешките си. Ако Ви се случи да изпаднете в ситуация, подобна на тази на Вероника просто изключете платформата си за игра и изчакайте по-дачен момент за игра.

 

Източник: http://www.efxto.com

HTML код на статия

Автор: bgstocks


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар