Пчелен мед – естествен лек

Поради това, че на пчелен мед в състава му полезни вещества влизат от различни растения, той като общо укрепващ се определя, с положително разностранно върху организма въздействие. Много подходящ е през цялата година за редовна консумация, както профилактично, така и за общо оздравяващо средство. За да бъде пчелен мед не само като храна полезен, а и лекарство, той при температура под 10 градуса трябва да се съхранява и на тъмно. В хладилник е най-добре. Купувайте си кристализирал пчелен мед!

Пчелен прополис стимулира развитието и растежа на организма и съдържанието на хемоглобин повишава, както и общ белтък. Успешно се лекува с пчелен прополис язва на дванадесетопръстника и стомаха.

Цветен прашец може от растенията да се вземе, чрез прашецоуловители от пчелите, на входа на кошера поставени, на питите от килийките. В последния случай пчелен прашец още се нарича перга, или пчелен хляб. В зависимост от това, дали е събиран пчелен прашец от много видове растения или от един вид, бива полифлорен и монофлорен.

Кристализацията на пчелен мед е напълно естествен процес. Само някои видове по-късно кристализират и да останат течни могат след изваждането им от питите до две години. Ако обаче предпочитате течен пчелен мед, можете на водна баня внимателно да затоплите кристализиралия мед, но така, че да не превишава температурата 42 градуса през цялото време на втечняване. Превишаването й води до разрушаване в пчелен мед на биологично активните вещества и лечебният ефект с това изчезва.

Препоръчва се пчелен прополис на дихателната система при заболявания – фарингити, ринити, ларингити, синуити, трахеити, бронхиална астма и бронхити – чрез инхалации, местни апликации, електрофореза и приемане на пчелен прополис вътрешно.

Какво представлява пчелен прашец  или поленът? Това са на цъфтящите растения мъжките полови клетки. Те са малки зрънца, с просто око невидими, в прашника поместени, към тичинката на цветчето прикрепен. Цветчетата съдържат пчелен прашец, или поленови зрънца, различен брой на различните растения.

Ако желаете не само като храна да използвате пчелен мед, а и като лекарство – кристализирал пчелен мед употребявайте, получен от на смучещи по растенията главно насекоми или на живи части от растенията секрети. Маната може животинска мана да е или медена роса.

HTML код на статия

Автор: Virosss


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар