Различните видове сърдечни аритмии

Състоянието „сърдечни аритмии“ може да звучи сериозно и автоматично да насочва мислите ви към сърдечно – съдовите заболявания, но все пак има различни видове сърдечни аритмии, като повечето от тях не са свързани с болест на сърцето и не се нуждаят от специално лечение. Важното е да сте запознати с проблема и да знаете, кога трябва да се потърси лекарска помощ.

Първо, аритмия (известна също като отклонение в сърдечния ритъм) е термин, който описва всякакъв вид неравномерна сърдечна дейност, която е причинена от неправилни електрически сигнали. Сърдечните аритмии могат да означават бързо сърцебиене (тахикардия), бавно сърцебиене (брадикардия) или неравномерни удари. Нормалното темпо на сърцето варира между 50 и 100 удара в минута и всичко под и над тези граници може да означава, че има някакво сърдечно заболяване.

Както споменах, не всички видове аритмии се нуждаят от специално внимание. Ето списък на основните видове:

Преждевременни предсърдни контракции – тази аритмия не е опасна. Получава се предсрочен допълнителен удар, който произхожда от предсърдието. Той е не изисква лечение.

Преждевременни камерни съкращения – това е обичайна аритмия, която се описва с прескачане на удар. Хората, при които се получават чести прескачания на сърцето трябва да бъдат прегледани от сърдечен специалист.

Предсърдно мъждене – аритмия, която причинява необичайни свивания на предсърдието.

Предсърдно трептене – хората, които имат сърдечно заболяване или са претърпели операция на сърцето обикновено имат тази аритмия.

Камерна тахикардия – ускорен сърдечен ритъм, който пречи на сърцето да се пълни с достатъчно количество кръв и това води до намаляване на изпомпваната кръв към тялото. Това е сериозно състояние и изисква бърза лекарска намеса.

Надкамерна тахикардия – подобна е на предната, но тук произходът и е в надкамерната тъкан и е доста по-безопасно.

Камерно мъждене – това е много тежко състояние, което трябва да бъде лекувано с дефибрилация и реанимация. Вентрикулите не са в състояние да се свиват и не могат да изпомпват кръв към тялото.

Дълъг QT синдром – тук на сърдечният мускул му трябва малко повече време за да се свие и след това да се отпусне, което състояние е причинено от забавеното пускане на електрически импулс и дългото време за презареждането за следващо пускане. При такова състояние се увеличава рискът от камерна тахикардия. Дългият QT синдром е наследствено заболяване.

Брадиаритмии – бавен сърдечен ритъм, който може да възникне от заболяване в електрикопроводната система на сърцето.

Нодална риентри тахикардия – това е ускорен сърдечен ритъм, който може да предизвика сърцебиене, припадъци и дори остра сърдечна недостатъчност.

Сърдечен блок – забавяне или пълно блокиране на електрическите импулси, които преминават от синусния възел до сърдечните камери. Ако блокирането е сериозно трябва да се използва пейсмейкър.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар