Рак на гърдата и бременност. Обща информация

Ракът на гърдата е заболяване, при което злокачествени ракови клетки се формират в тъканите на гърдата.

Всяка гърда съдържа кръвоносни и лимфни съдове. Лимфните съдове съдържат течност наречена лимфа. Лимфните съдове преминават през лимфни възли с размерите на грахово зърно, които помагат на организма да се пребори с инфекциите. Те се намират в цялото тяло.

Рак на гърдата може да се развие при бременни или току що родили жени. При тях, заболяването е трудно за откриване, поради факта, че техните гърди са подути и често болезнени. Ето защо прегледа на гърдите трябва да бъде част от консултациите преди и след раждането. За поставяне на правилна диагноза се използват тестове за изследване на гърдите. Някои от тях са:

–          Ултразвук –  това е процедура, при която с помощта на високо енергийни звукови вълни се прави картина на телесните тъкани, наречена сонограма;

–          Мамографията – рентгенова снимка на гърдата. Това изследване носи малки рискове за плода. При бременните жени това изследване може да има отрицателен резултат, въпреки че е налице заболяване от рак;

–          Биобсия – това представлява отнемане на клетки или тъкани от тялото, които се изследват под микроскоп;

Съществуват фактори, които влияят върху шансовете за възстановяване и възможностите за лечение. Някои от тях са следните: стадия на заболяването, размерът на тумора, видът на рака на гърдата, възрастта на плода, какви са симптомите, общото здраве на пациента, етапи на рак на гърдата.

След поставяне на диагноза рак на гърдата, се правят тестове за да се разбере дали има метастази. Метода, който се използва за да се разбере дали заболяването се е разпространило и в други части на тялото се нарича постановка. Информацията, събрана от постановката, определя стадия на заболяването. Методите, използвани за стадий на рак на гърдата могат да бъдат променени, за да ги направят по-безопасни за плода.

Съществуват различни видове лечения за пациентите с рак на гърдата. Някои процедури са стандартни, а някои от тях са тествани в клинични лаборатории. Тестването на новите методи има за цел да помогне за подобряване на текущото, стандартно лечение.

Стандартното лечение на рак на гърдата е три вида.

–          Чрез хирургическа намеса. Видовете операции са обикновено мастектомия, лумпектомия, частична мастектомия.

–          Лъчева терапия;

–          Химиотерапия;

Някои видове лечения се тестват в клинични лаборатории и те включват следното:

Хормонална терапия. При тази терапия се премахват хормони или се блокира тяхното действие и спира нарастването на раковите клетки. Хормоните са вещества, произвеждани от жлезите в тялото и циркулират в кръвта. Някои от тях могат да доведат до появата на някои видове рак. Ефективността на хормоналната терапия, самостоятелно или в комбинация с химиотерапия, при лечение на рак на гърдата при бременни жени още не е известно.


HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар