Рак на гърдата – постановка и етапи на заболяването

Рака на гърдата е вид рак, който се развива в тъканите на гърдите. Това заболяване обикновено засяга жените. Когато раковите клетки започват да се развиват в лобулите, които произвеждат мляко, се нарича лобуларен карцином. Рак на гърдата, който се развива в лигавицата на млечните канали се нарича дуктален карцином. Когато един пациент е с диагноза рак на гърдата е необходимо да се определи характеристиката на тумора. Това е много важно при вземане на решение за лечение на рака на гърдата.

Постановка на рак на гърдата

Много хора си задават въпроса какво е постановка на заболяването. Това всъщност е процес, който лекарите използват за оценка на местоположението и размера на рака. Постановката е окачествяване, което помага да се разбере дали туморът се е разпространил в лимфните възли и други органи в тялото. Това е от съществено значение за вземане на решение за методите на лечение.

Етапи на рак на гърдата

–          Етап 0 – Този етап се нарича Интрадуктален карцином на гърдата /ИДК/. В този стадий, заболяването е напълно лечимо;

–          Етап І – през този етап, рака на гърдата е инвазивен и започва да пробива в съседните здрави тъкани. Размера на тумора на този етап е около 2 см. и все още не е навлязъл в лимфните възли;

–          Етап ІІ – през този етап, рака на гърдата се разделя на стадий ­­ІІА и стадий ІІВ. В случаите на етап ІІА, има три възможности. Първо когато туморът е с размер около 2 см. Ракът се е разпространил в лимфните възли под мишниците. Или когато туморът е около 2 см. и се е разпространил в лимфните възли под мишницата и туморни клетки, които не се намират в гърдите. В третия случай туморът е по-голям от 2 см. и не по-голям от 5 см. Раковите клетки не са се разпространили в аксиларните лимфни възли. Ако някои от тези състояние се наблюдават, тогава рака на гърдата е в етап ІІА. В случай, че туморът е по-голям от 5 см., но все още не се е разпространил в аксиларните лимфни възли рака е в стадий ІІВ.

–          Етап ІІІ – точно като етап ІІ, етап ІІІ рак на гърдата се разделя на ІІІА, ІІІВ и ІІІС.

Етап ІІІА – туморът е с размери 5 или над 5 см. и се развива в гърдата в аксиларните лимфни възли в близост до гръдната кост.

Етап ІІІВ – туморът може да бъде с всякакъв размер и се разпространява в гръдната стена или в лимфните възли в близост до гръдната кост. Този етап е възпалителен рак на гърдата и е форма на агресивен рак.

Етап ІІІС – рака се е разпространил в повече от 10 лимфни възли под мишницата или в гръдната стена, а също така и в лимфните възли под и над ключицата и в близост до врата.

–          Етап ІV – в този етап на заболяването, раковите клетки се разпространяват и в други органи на тялото, като белите дробове, черния дроб, костите и др.

Това са етапите на развитието на рак на гърдата, които показват големината на тумора и неговото разпространение. В резултат на тази оценка, лекаря ще предприеме най-доброто за пациента лечение. Запомнете, че това заболяване е лечимо, ако бъде открито в ранен етап и бъдат взети необходимите мерки.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар