Рак на простатата, неговите симптоми и откриване

Физиология

Простатата е кестеновидна жлеза, намираща се в основата на пикочния мехур на мъжете в предната част на ректума. Тя е част от репродуктивната и пикочната система и обгражда пикочният канал, като по този начин регулира потока на урината. Размерът на простатата не е еднакъв при всички мъже и може да варира от големина на орех до малка ябълка, като с възрастта тя обикновено нараства. Тази жлеза е покрита с пласт съединителна тъкан, наречена простатна капсула.

Освен за контролиране на уринирането, простатата има и друга функция. Тя произвежда белезникава течност, която помага на сперматозоидите да се предвижват и в същото време ги предпазва.

Рак на простатата

Всяка година у хиляди мъже се открива рак на простатата, като този тип тумор е сред водещите от всички видове рак. Не е само една причината за появата на болестта, но някой от факторите имат по-голяма вина от други. Както е известно, рискът от развитие на рак на простатата се увеличава значително с напредване на възрастта. Много малко мъже под 50 години са били диагностицирани с този тумор, но броят е доста висок при мъжете над 65 и повече години. Освен възрастта, другият фактор отговорен за заболяването е фамилната анамнеза за болестта. Ако имате близък роднина, който е страдал от рак на простатата вашите шансове за развитие на това заболяване се увеличават значително и затова е необходимо да правите профилактични прегледи поне по веднъж годишно след преминаването на 50 – годишна възраст.

Най-необясним е фактът, че мъжете от Африка имат 60% по – голям шанс за получаване на рак на простатата от европейците, а азиатците почти не страдат от този здравословен проблем.

Ранни признаци при рак на простатата и неговото откриване

Ранното откриване на рак на простатата е от решаващо значение за лечението му. Това е заболяване, което в началната си фаза не предизвиква много симптоми, но с напредването му те стават все по-многобройни и сериозни. Някой от тези симптоми обаче могат да са признак и на най-обикновено възпаление на простатата и затова не е нужно да изпадате в паника, а просто при появата им е достатъчно да се консултирате със специалист.

Отговорете си на следните въпроси:

  • Смятате ли, че сте започнали да уринирате по-често?
  • Често ли ходите до тоалетна вечер?
  • Имате ли чувство, че постоянно ви се ходи по малка нужда?
  • Изпитвате ли трудности при започването на процеса на уриниране, а след това и при спирането му?
  • Случвало ли ви се е потокът на урината да бъде много слаб?
  • Имали ли сте чувство за болка или парене при уриниране?
  • Забелязвали ли сте кръв в урината си?

Ако отговорът на един или повече въпроси е „ДА“ то трябва задължително да направите консултация и изследване.

Ракът на простатата е бавно развиващ се тумор и в по-късните му етапи може да започнете да чувствате болки в гърба, бедрата и врата, а също и да губите тегло и да чувствате слабост и силна умора придружени с изтръпване в краката и ходилата. Възможно е получаването на анемия и при кръвен тест това лесно се установява.

Ранното откриване както споменах е от жизненоважно значение, защото ако той метастазира (започне да се разпространява) лекуването му е страшно трудно или дори невъзможно.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар