Рак на простата – лечение чрез оперативен метод

Операция за рак на простата се извършва след внимателен преглед за установяване етапа на заболяването, възрастта на пациента и неговото общо здравословно състояние.

Хирургията е един от двата най-разпространени метода за лечение на рак на простата. Другия известен метод е лъчевата терапия. Заболяването е една от водещите причини за смъртните случаи от рак при мъжете. Ако диагнозата е поставена в ранен етап или преди туморът да се е разпространил към други тъкани, хирургичната намеса е най-добрия вариант за лечение на рак на простатата.

Операция при рак на простатата

Операцията при рак на простатата се извършва, ако раковите клетки са ограничени до простатната жлеза. Пациента, който ще се подложи на тази процедура трябва да не страда от други заболявания и да бъде под 70 годишна възраст. Въпреки това вида на операцията зависи от стадия на заболяването, както и от организма, възрастта и здравословното състояние на пациента. Някои от хирургическите възможности за лечение на рак на простатата включват роботизирана лапароскопска операция, лапароскопска радикална простатектомия, перинеална операция и трануретрална резекция на простатата.

Период на възстановяване след операция от рак на простата

Операцията за рак на простатата изисква болничен престой за определен период от време. Продължителността на болничния престой може да варира в зависимост от вида на извършената операция и общото здравословно състояние на пациента, който е преминал процедурата. Като цяло пациентите се изисква да останат в болницата за около 2-5 дни след операцията. Тези пациенти, които са били подложени на лапароскопска операция обикновено се възстановяват по-бързо отколкото други. От всички методи, най-бързо е възстановяването след операция с помощта на лапароскопска простатектомия.

През периода на възстановяване, катетър се използва за провеждане на урината. В зависимост от състоянието на пациента катетъра може да се задържи за около 1-3 седмици или докато пикочните пътища оздравеят. Изисква се редовна смяна на превръзките, за да се избегнат следоперативни усложнения и инфекции. За контролиране на болката и дискомфорта след операцията, лекаря може да предпише болкоуспокояващи или други подходящи медикаменти.

По време на възстановяването след операцията, се появява оток на мястото на разреза, но обикновено той изчезва за няколко седмици. Процеса на уриниране се подобрява постепенно. Леки физически натоварвания като ходене, изкачване на стълби се препоръчват за да се увеличи циркулацията на кръвта и да се намали образуването на кръвни съсиреци. Въпреки това не трябва да се правят тежки физически натоварвания за най-малко 2-6 месеца.

В периода след операцията, пациента трябва да следва една добре планирана диета, препоръчана от лекар. Приемането на големи количества вода и плодови сокове се препоръчва по време на възстановяването. Това помага за насърчаване на свободния поток на урината, а също и да се сведат до минимум проблемите с уринирането.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар