Регулиране на високо кръвно налягане в тялото

Кръвното налягане и здравето винаги са били в силна връзка. След като сърцето изпомпва кръвта към всяка част на тялото, потокът от тази жизненоважна течност се движи с определена скорост през кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри). Кръвното налягане се получава от потокът кръв, който се движи през тези кръвоносни съдове и им оказва определен натиск и триене. За да се определи колко е стойността на кръвно налягане от научна гледна точка се прави изчисление и измерване на натискът върху стените на артериите, когато кръвта преминава през тях. Определят се две стойности – горна граница на кръвното налягане (систолно) и долна граница (диастолно). Диастолното налягане се измерва когато сърцето е в покой между два удара, докато систолното е налягането в момента на изпомпване на кръвта. При систолното налягане стойността е по-висока, което е логично заради силата оказвана от сърцето на кръвта.

Факторите за поява на високо кръвно налягане са силата, с която сърцето изтласква кръвта през артериите, радиусът и гъвкавостта на кръвоносните съдове, количеството на кръвта, нейната плътност и вискозитет. Това са вътрешните фактори, а върху кръвното налягане оказват влияние и много външни фактори. Такива са промяната в настроението на човек като гняв, депресия и стрес, както и физическата активност, начинът на живот и хранене, а също така и заболявания, затлъстяване и консумация на алкохол. Всички тези фактори могат да доведат до високо кръвно налягане, но също и до понижаването му.

Оптималното кръвно налягане трябва да бъде 120 / 80, или 120 – систолно и 80 – диастолно. Ако тези граници се повишат или паднат, това може да доведе до влошаване на здравословното състояние. При такова положение самият организъм на човек си има свои механизми за регулиране на кръвното налягане, като се извършват промени в органите и кръвоносните съдове за да се балансира притокът на кръв.

Как тялото регулира високо кръвно налягане?

Роля на артериите – сънната артерия има сензорни неврони наречени барорецептори. Те са изключително чувствителни към всякакви промени в налягането, което оказва кръвта и изпращат сигнали до мозъка за да се балансира сърцето в съответствие с това изменение. При покачване на налягането, артериите и вените се разширяват за да създадат повече пространство за притока на кръв и това води до намаляване на натиска и. Това разширяване има и друга полза, във вените се задържа по-голяма част от кръвта и така сърцето започва да изпомпва по-малки количества, което понижава кръвното налягане.

Роля на централната нервна система – Парасимпатиковите нервни клонове изпращат сигнали до сърдечния център в мозъка да промени скоростта на изпомпване на кръвта при покачване или понижаване на налягането. В същото време този център регулира диаметъра на кръвоносните съдове и по този начин се регулира налягането на кръвта.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар