Рискови фактори за развитие на остеопороза

Остеопорозата е проблем, при който костите значително отслабват и стават лесно чупливи, което води до чести фрактури. След менопауза жените са по-застрашени от това заболяване поради нарушените нива на естроген в организма. Това е женски хормон, който помага за поддържането на костната маса.

За щастие съществуват начини за превантивно лечение, които могат да помогнат за поддържане или увеличаване на костната плътност. За тези, които вече са засегнати от остеопороза, бързата диагностика на костната загуба и оценка на риска от фрактури са от съществено значение, тъй като съществуват редица терапии за увеличаване на костната плътност.

Остеопорозата е заболяване на скелетната система, в която има загуба на костна маса. Най-често това е причинено от нарушеното количество калций. Това отслабва костите и причинява множество фрактури. Те обикновено се появяват в бедрото, гръбначния стълб и китката. Без провеждане на лечение това състояние може да прогресира без никакви признаци на болка, докато не се стигне до фрактура съпроводена с операция и хоспитализация. Дори и минимална травма може да доведе до счупване на кост.

Факторите, които характеризират риска от остеопороза са: пушене, прекомерна консумация на алкохол, напредване на възрастта, определени здравословни състояния, ограничен прием на калций, ограничен прием на витамин Д, неактивен начин на живот, слаба скелетна структура, прием на някои лекарства като например кортикостероиди, антидепресанти, лекарства за лечение на рак и др.

Съществуват различни лекарства и медикаменти за лечение на остеопороза. Едно от лекарствата за лечение на това заболяване е Евиста. То се счита за едно от най-добрите и често се препоръчва от лекарите. Неговата основна съставка е Ралоксифен. Лекарството спомага за формирането на костите и се разпространява под формата на таблетки.

Преди да започнете лечение с Евиста, трябва да сте запознати с всички негови действия и странични ефекти.

–          Не използвайте това лекарство ако сте алергични към някоя от съставките на Евиста.

–          Хора страдащи от чернодробни, бъбречни, сърдечни заболявания и рак на гърдата, не трябва да използват това лекарство.

–          Хора, които са на лечение с Евиста трябва да се въздържат от употреба на алкохол.

–          Евиста не трябва да се използва за лечение на мъже и деца.

–          Лечението с това лекарство трябва да се съчетава с диета и упражнения, които да са съгласувани с лекар специалист.

–          Бременни и кърмещи майки, не трябва да използват това лекарство, без да се консултират с лекар.

Тъй като това лекарство се предлага срещу рецепта, трябва да се приема както е предписано от лекаря. Трябва да информирате вашия лекар, ако през това време вземате и други лекарства, за да се избегне всяко нежелано взаимодействие.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар