Симптомите на различните типове диабет и правилното хранене

Диабетът е широко разпространено заболяване, като мащабите му са равни с тези на затлъстяването. Огромно е значението на храненето при появата на диабет и това е безспорен научен факт. Преяждането, хранителните излишества, претоварвания с въглехидрати и мазнини увеличават риска от появата на диабет. Това е особено важно при лица, които наследствено са предразположени към болестта.

Захарният диабет представлява нарушения в действието на инсулина, разстройство на въглехидратната обмяна, в резултат на инсулинов дефицит.

Хронична хипергликемия (високо ниво на кръвна захар) се дължи на недостиг на инсулин, на невъзможността да се реализират инсулиновите ефекти, или на двете заедно.

Симптомите се изразяват в силна жажда, често отделяне на урина, увеличен апетит и бавно заздравяване на раните. Сърдечно – съдовите усложнения са главна причина за смъртта при повечето диабетици. При тях се среща и бъбречни заболявания, мозъчен инсулт, инфекции, очни болести, неврологични нарушения, гангрена и други.

Типове диабет

Диабет тип 1 се характеризира с недостиг на инсулинова продукция от b-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Този диабет често се среща при децата, особено на възраст 10-14 години. Този дефицит при тях се налага инжекционен внос на инсулин. Ето защо, този тип диабет се обозначава като инсулинозависим захарен диабет.

Диабет тип 2 се проявява в резултат на нарушена чувствителност на клетките. Това са към действието на инсулина (инсулинова резистентност), забавяне или недостиг на секрецията на инсулин. Тези действия имат зависимост към инсулин, които индивидите в повечето случай не са в състояние да произведат.

Шестдесет процента от пациентите с диабет тип 2 могат да поддържат нормални стойности на кръвната захар като се подлагат на диета, физическата активност лекарства, инжектиране на инсулин. Този диабет е инсулинонезависим тип. Често се среща при хора над 40 г. Статистиката показва че през последните години се наблюдава увеличаване и при млади индивиди. Има пряка зависимост между затлъстяването и инсулиновата резистентност при диабет тип 2.

Насоки при диабет

Най-важното значение има контрол на кръвната захар. На второ място, задължително се предприемат мерки за регулиране нd количествата мазнини в кръвтаи постигане на нормално тегло.

Храненето при диабетиците изиграва важна роля в лечението им. През последните 50 години се промени виждането по този въпрос и понастоящем препоръките за хранене на диабетно болни практически не се различават от тези на здравите хора.

Съвети към диабетиците:

  • Контролът на телесната маса
  • Контрол на количеството и качеството на въглехидратите в храната.
    Препоръчват се най-вече захари и хранителни-влакнини. Въглехидратите трябва да доставят над 55% от дневната хранителна енергия (Е%).
  • Препоръчителният прием на хранителни-влъкнини е най-малко 20-35 г/ден.
  • Умерени физически натоварвания за по добра ефективност на инсулина и енергоразхода.
  • Белтъците трябва да доставят 10-20 Е%.
  • Контрол на приема на мазнини да не бъде по-малко от 30 Е%, с достатъчен внос на поли-ненаситени мастни киселини (около 10 Е%).

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар