Симптомите на СПИН при жените след една година

Ранните симптоми на СПИН при жените наподобяват симптомите на други често срещани болести.

Учените все още не са открили лекарство против СПИН. В съвременния свят все още има хора, които не са достатъчно информирани как да се предпазят от ХИВ и как да се отнасят към хората, диагностицирани с това заболяване. Тази болест е все още една от водещите причини за смърт сред хората както в развитите, така и в развиващите се страни. Симптомите при мъжете и жените са почти сходни.

Човешкия имунодефицитен вирус /HIV/ принадлежи към семейството на ретровирусите. Той е отговорен за развитието на заболяването Синдром на придобита имунна недостатъчност /СПИН/. ХИВ е предаван по полов път вирус, който е наличен в телесните течности на заразения човек. Предаването на вируса е възможно при преливане на кръв, необезопасен секс, чрез използване на обща спринцовка за интравенозни наркотици, по време на бременност и кърмене и др.

Белите кръвни клетки /WBCs/ формират важна част от нашата имунна система. Те помагат на организма да се бори срещу всички видове инфекции и заболявания. ХИВ започва унищожаването на WBCs в организма и по този начин отслабва имунната система. Това прави организма податлив на инфекции и болести. Болестта протича на четири етапа.

Ранни симптоми на СПИН при жените: 0-1 месец

Заразяването с ХИВ е съпроводено с грипоподобни симптоми, в рамките на една седмица или месец. Нарича се остра ХИВ инфекция. Имунната система развива антитела срещу ХИВ. Процесът на развитие на антитела се нарича сероконверсия. Симптомите включват треска, главоболие, болки в тялото и слабост, възпалено гърло, подути лимфни възли, кожен обрив, проблеми с храносмилателната система и др.

ХИВ симптоми при жените: 1 месец – 10 години

След като горе споменатите симптоми се облекчават с помощта на  лекарства, болестта навлиза във фаза, която е лишена от симптоми. Така от една година до 10 години серопозитивните жени не проявяват никакви симптоми на ХИВ. Но тъй като вирусът се намира в организма, той може да бъде предаван несъзнателно и на други хора. След 5-6 години при серопозитивните жени се наблюдава загуба на тегло, загуба на апетит, проблеми с храносмилателната система, инфекции на кожата и др.

ХИВ симптоми при жените: 11 – 13 години

Това е третия етап на СПИН. След асимптоматична фаза на около 10 години, болестта отново започва да проявява симптоми като: лека до висока температура, кашлица и настинка, втрисане, нощни изпотявания, диария и др. Жените губят голяма част от теглото си и често страдат от гъбични инфекции. Гинекологичните заболявания, кожни обриви, подути лимфни възли и др. са част от симптомите, които съпровождат ХИВ позитивните жени.

ХИВ симптоми при жените след около 13 години

Имунната система е напълно отслабена, поради драстичната загуба на WBCs. Човек диагностициран със СПИН, страдат от инфекции като: туберколоза, херпес, пневмония, млечница, рак и др.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 3.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Симптомите на СПИН при жените след една година, 3.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар