Симптоми на диабет при мъжете.

Диабета е състояние на организма, което се характеризира с необичайно високо ниво на кръвна захар. Хормона, който регулира нивото на глюкоза в кръвния поток е инсулин и се произвежда от бета-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Недостига на инсулин предизвиква така наречената хипергликемия. Съществуват основно два типа диабет, тип 1 и тип 2.  Диабет от тип 1 е известен като ювенилен диабет и се характеризира с недостиг на инсулин. Състоянието обикновено е предизвикано от автоимунно унищожаване на инсулин. Диабет от тип 2 известен още като инсулин независим диабет е свързан с неспособността на клетките на тялото да използва инсулина ефективно. Друг тип диабет е гестационен диабет, който се развива по време на бременност. За развитието на диабета могат да повлияят редица фактори като: затлъстяване, заседнал начин на живот, възраст, лоша диета, инфекции и др.

Симптоми на диабет при мъжете.

Понякога симптомите на диабет доста си приличат със симптомите на някое друго заболяване. Ето защо е необходимо те да се познават, за да се предотвратят по нататъшни усложнения. Едни от най-честите симптоми при това заболяване са:

Прекомерна жажда и уриниране. Състоянието на прекомерно уриниране се нарича полиурия а на прекомерна жажда полидипсия. Честото уриниране е причинено от високото ниво на глюкоза, което влияе неблагоприятно върху филтриране капацитета на бъбреците. Те привличат повече вода от кръвта и в резултат на това пациента изпитва нужда от често уриниране. Това от своя страна е причина за дехидратация на организма, която се проявява в повишаване на чувството за жажда.

Необичайна отпадналост. Това състояние се дължи на факта, че при диабет клетките на тялото не могат да абсорбират и използват глюкозата от кръвта, която е необходима за производството на енергия. Това води до необичайна умора.

Повишен апетит. Пациентите с диагноза диабет изпитват постоянен глад, тъй като организма произвежда високо ниво на инсулин. Наличието на този хормон може да повиши апетита, което понякога е причина за наднормено тегло.

Увреждане на нервите. Това е един от най-важните симптоми. Нервите, особено тези на периферната нервна система се увреждат от постоянно високите нива на кръвна захар и се появява чувство на мравучкане и изтръпване на краката, стъпалата и ръцете.

Влошаване на зрението. Замъглено зрение е често оплакване при пациентите болни от диабет. Постоянно високото ниво на кръвна захар, уврежда кръвоносните съдове на ретината и това води до заболяване известно като диабетна ретинопатия.

Лечение на диабет.

Лечението на диабет включва редица медикаменти и промяна в начина на живот. Трябва да се спазва здравословна диета, която включва богати на фибри храни, плодове и зеленчуци. В същото време е необходимо да се намали консумацията на сладки храни и животински мазнини.

 

 

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар