Симптоми при инфаркт.

Липсата на информация за симптомите при инфаркт, често води до фатален край при голяма част от хората, страдащи от сърдечно съдови заболявания. Превенцията е най-правилното решение, за да се избегне този проблем. Причините за инфаркт са запушването на короналната артерия , в резултат на образувал се съсирек, който спира притока на кръв към сърцето.

Повечето симптоми при инфаркт са незабележими. Те протичат с лека болка и хората са склонни да ги игнорират, като лек дискомфорт. Ако имате един или повече от долуизброените симптоми е препоръчително да се консултирате с лекар незабавно. Лекарят ще направи пълна анамнеза, медицински преглед, електрогардиограма /ЕКГ/ и  кръвни тестове, за да установи най-точно какво е вашето състояние.

Симптоми.

Симптомите на сърдечна атака се различават при отделните хора. Също така има разлика в симптомите при жените и мъжете. Някои от най-често срещаните признаци са:

–          Дискомфорт в областта на гръдния кош – болка и стягане в средата на гръдния кош, с продължителност повече от няколко минути. Това усещане може да отшумява и пак да се появява на определени интервали;

–          Болки в горната част на тялото – може да изпитвате болка или безпокойство, разпространени към раменете, ръцете, гърба, шията, челюстта или зъбите;

–          Стомашна болка – болката може да се простира надолу в коремната област и може да се чувства като киселини в стомаха;

–          Тревожност – пристъп на паника, без видима причина;

–          Изпотяване, придружено със студена пот;

–          Гадене и повръщане –  дискомфорт в областта на стомаха;

При жените, симптомите за инфаркт са малко по-различни. В допълнение към  другите признаци, те усещат и следните симптоми: Дискомфорт в областта на шията, челюстта, раменете, горната част на гърба, недостиг на въздух, гадене и повръщане, болки в корема, стомашни киселини, замаяност или световъртеж, необичайна или необяснима умора.

Погрешното тълкуване на симптомите може да се окаже фатално. Повечето от жертвите на инфаркт са били сами в момента на пристъп, без чужда помощ. При ускорено сърцебиене само след около 10 секунди пациента губи съзнание. Въпреки това пострадалия може да си помогне сам. Обикновено при пристъп се появява силна и енергична кашлица. Трябва да се поема дълбоко дъх преди всяко изкашляне. Така дълбокото вдишване преди кашлицата трябва да се повтаря на всеки 2 секунди, докато пристигне помощ или сърцето започне да бие нормално. Чрез дълбоките вдишвания постъпва кислород в белите дробове, което засилва кръвообръщението.

Как да водим здравословен начин на живот?

За справянето с инфаркт на миокарда е необходимо да се вземат някои превантивни мерки. Необходимо е да се премине към здравословен хранителен режим, да се води активен живот без стрес, физическите упражнения се препоръчват най-малко 4 пъти седмично. Поддържайте здравословно тегло чрез балансирана диета.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар