Сравнение между течни и гранулирани торове

Течните и гранулирани торове са наричани още неорганични или химични. Те имат своите предимства и недостатъци. Избора на определен препарат за торене е от решаващо значение за здравето на нашите градини, тревни площи, дървета, храсти и зеленчуци. Торовете доставят на почвата жизненоважни хранителни вещества, които оказват съществено влияние за растежа на цветчетата, плодовете и листата.

Сравнение между течни и гранулирани торове.

Тези торове, като например продуктите на АминоКвилант и Тера-Сорб освобождават много бързо хранителните вещества, които съдържат. Преди употреба те трябва да се разтворят с указаното на етикета количество вода. Гранулираните от своя страна се разграждат бавно и отдават своите хранителни вещества в рамките на 3 до 9 месеца. Ефекта от тяхната употреба отнема доста време, докато при течните торове той е на лице почти веднага.

Предимства и недостатъци на течните торове

Много бързо доставят на растенията необходимите им съставки. Препоръчват се за растения в напреднала фаза на растежа, които изпитват недостиг от хранителни вещества. Когато се приложат върху такива болни и недоразвити посеви ефекта е невероятен. Основен недостатък обаче е, че торенето трябва да се осъществява често, а тези препарати са скъпи. Освен това всеки път когато ги използвате трябва първо да приготвите концентрата, като го разредите с определеното количество вода. Това е много важна задача, тъй като неправилните дозировки могат да имат силно изразен отрицателен ефект.

Предимства и недостатъци на гранулираните торове

Такова наторяване се прави когато времето не е дъждовно и ветровито. Гранулите се поставят в почвата под корените на току що засадените растения. Бавно освобождават полезните си вещества и подпомагат растението за много по-продължителен период от време. С течение на времето обаче тяхното действие отслабва и ако не сте наторили в подходящия момент посевите могат да останат без необходимите им вещества, точно когато най-много се нуждаят от тях. Ако не са поставени достатъчно на дълбоко могат да бъдат отмити от дъжда. Друга опасност е ако попаднат върху самите растения, тогава могат да причинят неприятни изгаряния на листата.

Прилагане

Течните торове се прилагат чрез пръскачки, лейки или маркучи. Течността се разпръсква равномерно върху посевите, за да се избегне преторяване или недостиг на определени места. Гранулите се заравят в земята, като е добре да опънете въжета успоредни на редовете с насъждения и там да поставяте гранулите. По този начин ще знаете, че всички гранули са на еднакво разстояние от корените на растенията и те ще се развиват равномерно.

Резултати от торенето

Освен, че доставят основните хранителни вещества, като: азот, фосфор и калий тези торове предпазват растенията от вредители и увеличават здравината на тяхната коренова система и обща здравина.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар