Средства и начини за предотвратяване на рак на простатата

Едно от най-често разпространените ракови заболявания сред мъжете след рак на кожата е рак на простатата. Въпреки това, смъртността в резултат от това заболяване намалява, поради методите за ранна диагностика и по-доброто лечение. Рак на простатната жлеза е заболяване, което се развива бавно и това благоприятства вземането на превантивни мерки.

Кои хора са най-застрашени от развитие на заболяването?

Докато лекарите не установят какво точно причинява образуването на ракови клетки в простатната жлеза, съществуват рискови фактори, които увеличават вероятността за развитие на заболяването. Все пак съществуват някои причини, които са известни на медицината и това са:

–          Възраст – повечето мъже, които са диагностицирани с това заболяване са на възраст над 65 години. По времето, когато човек достигне възраст над 80 години, вероятността да получи рак на простатата е по-голям с 50%. Въпреки това на тази възраст заболяването не е фатално, тъй като жлезата расте толкова бавно, че други здравословни фактори са по-значителни.

–          Етнически произход – все още не е известно на лекарите, защо афро-американските и испаноговорящите мъже са изложени на по-голям риск от поява на болестта, отколкото при мъжете от кавказки произход.

–          Диета – хранителен режим с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на плодове и зеленчуци, увеличават риска от развитие на рак на простатата. Обратно, диета богата на плодове и зеленчуци, с високо съдържание на антиоксиданти и ниско съдържание на наситени мазнини, намалява риска от поява на заболяването. Някои от препоръчителните храни включват:

  • Соя
  • Домати – ликопена в доматите е мощен антиоксидант и се смята за особено ефективен в профилактиката на рак на простатата
  • Витамин Д
  • Селен

Как да се предпазите от рак на простатната жлеза?

Освен здравословната диета, друг начин за профилактика на рак на простатата е редовното посещение на лекарския кабинет. Съществуват два начина за изследване на заболяването. Първият е чрез ректален преглед. Той трябва да се прави от всички мъже, които са навършили 40 годишна възраст. При този тест, лекарят установява дали простатата е с променена форма и размери. Това не е един от най-сигурните прегледи, тъй като може да има тумори, които са твърде малки и няма да бъдат открити по този начин.

Вторият вид преглед се нарича PSA /простатен специфичен антиген/. Това е кръвен тест, който отчита нивото на протеини в простата. При човек болен от рак на простатата, обикновено се отчитат по-високи нива на PSA.

Накрая към вашата здравословна диета, добавете и консумация на зелен чай. Той е продукт, доказал своята ефективност при предотвратяването на много заболявания, като това включва и рак на простатата.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар