Стойности на кръвното налягане.

В днешни времена високото кръвно налягане е много често срещан проблем. Заболяването се диагностицира с помощта на сфигмоманометър.

Човешкото сърце е жизнено важен орган, който спомага за циркулацията на кръвта до всички органи в тялото. В резултат на тази циркулация кръвта упражнява натиск върху стените на кръвоносните съдове. Този натиск не е нищо друго освен кръвно налягане. Кръвното налягане никога не е едно и също. То се променя в зависимост от редица фактори, като положение на тялото, упражнения, сън, емоционални състояния и др.

Високото кръвно налягане или хипертонията няма специфични симптоми, и често показанията измерени с уред са единствения източник за диагностициране на заболяването.

Пояснения на показанията на кръвното налягане.

Сфигмоманометър е уред, използван за отчитане на стойностите на кръвното налягане, с помощта на живачен стълб. Показанията винаги съдържат две стойности. Едната отчита систолното налягане на кръвта, а другата диастолното кръвно налягане. Систолното, отчита налягането в момент на сърдечно съкращение, докато дастолното, когато сърцето се отпуска. Цифрите, които показват систолното налягане са винаги по-големи отколкото показанията на диастолното налягане. Нормалните показания на кръвно налягане са тези, при които систолното налягане е по-малко от 120 и диастолното е под 80. За възрастни средните стойности на кръвно налягане могат да варират от 120/70 до 140/90 mm Hg. Високите показания са със стойности над 140/90 mm Hg.

Отчитане на стойностите при измерено кръвно налягане на възрастни:

По-малко от 120/80 – нормално кръвно налягане;

Между 120/80 и 140/90 – високо кръвно налягане в рамките на нормалното;

Над 140/90 – високо кръвно налягане /хипертония/;

Около и над 180/110 – много високо кръвно налягане;

Ако хипертонията се диагностицира, след като стойностите на кръвното налягане са около средните, пациента трябва да се консултира незабавно с лекар. Хипертонията е много сериозен здравен проблем, който може да доведе до фатални последици, като инфаркт или инсулт. Съществуват редица лекарства за понижаване на кръвното налягане. Пациентите болни от хипертония, трябва да бъдат много внимателни с режима на хранене, тъй като те трябва да намалят приемането на натрий или сол, която действа като катализатор за повишаване на кръвното налягане. Необходимо е също да се правят редовни физически упражнения. Редовно да се контролира кръвното налягане и показанията да се записват. Дори и слаби симптоми на хипертония не бива да се пренебрегват, а трябва да бъдат лекувани.

Кръвното налягане обикновено се повишава с напредването на възрастта. То може да се контролира с правилна диета, редовни упражнения и лекарства. Нормалните показания на кръвното налягане показват, че човек трябва да продължи да спазва здравословния начин на живот за да предотврати появата на заболяване от хипертония.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар