Създаване на уеб сайтове – как да започнем.

Ако някога сте искали да си направите сайт, дори просто за забавление, опитвали сте всевъзможни инструменти, но в крайна сметка крайният резултат не е бил достатъчно задоволителен или никакъв, то тогава следващите изречения може да ви заинтригуват. Дори просто от любопитство за малко информация в една, значително, абстрактна сфера за доста народ.

Какво реално са уеб сайтовете.

Съвсем накратко, под уеб сайт обикновено се разбира съвкупност от уеб страници, които са просто текстови документи. Тези текстови документи можем да достъпваме чрез интернет браузър, който се свързва с някаква отдалечена машина (сървър), изтегля съответната страница (заедно с нужните допълнителни материали, като картинки, скриптове и други) и я показва в прозореца си. Какво всъщност е една уеб страница, всеки може да погледне. Десен бутон на мишката върху празно пространство и кликване на „view source”, “view page source”, “преглед на изходния код на страницата” или пък на китайски (без значение извежда ново прозорче, пълно с още текст. Това е текущата уеб страница във вид, подходящ за четене от браузъра. Някои хора биха възкликнали в учудване, очаквайки да видят нещо грозно, свръх неразбираемо, адски шифровано. А всъщност в една прилична страница (по утвърдените стандарти) кодът би изглеждал доста чист, състоящ се най-вече от текстово съдържание, обградено от „тагове”. Разбира се, в реалния случай нещата винаги са малко по-замърсени.

Сайт или „сайт” ?

Тук няма да бъдат споменати начини или софтуерни инструменти за направа на сайтове, защото първо трябва да се отговори на един въпрос. Всяко начало е трудно. Разбира се, не може да се очаква нещо голямо и блестящо в кратък период от време. Но пък как изобщо се започва в този случай? Всеки, който някога се е занимавал с изработка на какъвто и да е софтуер, отлично знае, че интернет е неизчерпаем източник на информация и ако го използва правилно може да научи много. Обаче с популярните ключови думи като „как да си направя сайт” търсачката ще ви отведе до стандартните шаблонни концепции за създаване на сайт/блог, с няколко клика на мишката. Или пък на статии, гъмжащи от технически изрази. Първото може спокойно да влезе в графа „незадоволителен резултат”, особено при стремеж към онази заветна цел за показване на собствен стил, така че сайтът да не е просто „още един шаблон” и в която човек има поне някаква представа относно това какво прави (технически). Ако целта е просто начин за споделяне на някаква информация в „самостоятелно кътче” от вируталния свят, тогава един „шаблон” наистина би бил достатъчен.

Как да се учим.

Под „труд” се имат предвид няколко неща. Възприемането на множество концепции е едното от тях. И отново – началото е най-трудно. Едно ефикасно начало може да бъде положено с много четене, отделяне на време и сили. Или пък по друг начин. Този курс, например. Усвояване на основи и модерни тенденции в съвременната уеб разработка. В конкретния случай нещата са прозрачни и обучението може да се кара и онлайн, като материалите са напълно свободни за ползване. Това означава възможност за учене по всяко време пред компютър, с тази разлика, че информацията е удобно предоставена и синтезирана. Ето едно „ефикасно начало”. Нищо не може да спре човек да напредне бързо и да усвои умения, за които дори не е и помислял, та понякога и по-бързо от очакваното.

HTML код на статия

Автор: Darius


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Създаване на уеб сайтове – как да започнем., 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар