Сънят и проблемите с бебешките колики

Сънят е важна част от психическото и физическото развитие на децата и въпреки, че те не страдат толкова често от безсъние като възрастните и при тях съществуват проблеми, които водят до недостатъчно сън. През първите няколко месеца от живота на бебетата, те спят между 10 и 18 часа в денонощието и се събуждат за по няколко часа най-вече за да се хранят.

Връзка между сън и колики

Най-често причина за безсънието при бебетата са проблемите с поява на колики, които могат да се появят след първите 3 седмици и обикновено изчезват след петия месец. В много редки случаи коликите продължават до навършване на първата година на бебето. При коликите е характерно, че бебетата плачат много силно и дори крещят от болка за дълъг период от време през деня, като за този плач няма видима причина. Най-често това състояние се появява най-често в късният следобед или след хранене.

В миналото се е смятало, че при коликите бебетата реагират пресилено на стомашните процеси, както и на външни дразнители като шум, движение или светлина.

Промените в околната среда

Една от теориите за появата на колики е, че нормалният срок на бременността всъщност е далеч от идеалният, тъй като размерът на главата и мозъкът на бебето не е достатъчно голям за да е достатъчен за извършването на всички нервни процеси. Ако обаче главата на бебето е по-голяма, тогава има опасност за живота на бебето и на майката. Еволюцията е довела до това, че бебетата се раждат по-рано за да не се застрашава живота им, но те навлизат в напълно непознат свят, който е много по-различен от познатото тясно, топло и тихо обкръжение на майчината утроба. Това е доста стресиращо за бебетата и тяхната нервна система може да не реагира правилно, което води до поява на колики.

Начините за успокояване на бебето

Най-добрият начин е като се пресъздадат условията, които са толкова познати на бебетата, а именно:

  • Повиване – така се създава тяснота около бебето, което е много добре познато чувство за него.
  • Поставяне в легнало положение на една страна в поза емрион
  • Тиха музика и звуци, които са добре познати на бебето още докато е било в корема на майката
  • Люлеене, което пресъздава движението на майката в нейното ежедневие преди раждането
  • Смучене на биберон, който симулира майчината гърда

Когато се комбинират тези ключови елементи те водят до много добри резултати и бебето бързо спира да плаче, като това води до успокоение и бързо заспиване. При постоянно прилагане на тези методи, нервната система на бебетата се усъвършенства и те спират да реагират толкова остро и на останалите външни дразнители.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар