Съществува ли връзка между затлъстяване и гените на човек?

Затлъстяването е една от най-честите причини за смърт в развитите страни. Този проблем започва да придобива значителни размери като две трети от хората вече са с наднормено тегло, а около една четвърт са със затлъстяване. Наднорменото тегло започва да се превръща и в сериозен проблем при децата. До сега се смяташе, че само нездравословната храна и липсата на активност са причината за това състояние, но едно скорошно изследване погледна на него от друг ъгъл. Според резултатите от проучването, генетичният състав също допринася за това къде и колко мазнини ще се съхраняват.

Има ли връзка между затлъстяването и гените?

Може би сте забелязали, че има хора които просто не могат да отслабнат, без значение от постоянните тренировки и минималните количества храна, които консумират. Дори е правено сравнение между хора, които са били на един и същ хранителен режим и са правили идентични тренировки, като резултатите които те са постигнали са били много различни. Този факт винаги е озадачавал учените: „Как е възможно да се свалят различни килограми при едни и същи други условия?“ Направени проучвания за да се демонстрира ефекта на гените върху теглото на хората. Вижте резултатите от три такива изследвания:

Проучване №1

То установи наличието на определен ген, който допринася за затлъстяването на населението. Той е толкова често срещан, че около половината от населението на Европа го носи. Наддаването на теглото се дължи на този ген и е пряко пропорционално на броят на гена в тялото. При едно копие от този ген е възможно да сте с около 1,2 килограма над нормата. Две копия от този ген водят до около 3 излишни килограма. Около 50% от хората носят поне по едно копие от този нарушен ген, а 16% са носители на две копия. От тях 67% са с риск от силно затлъстяване.

Проучване №2

Тук са открити 18 дразнещи гена, които са допринесли за цялостно затлъстяване. Някой от тях се намесват в обмяната на веществата, а други допринасят за увеличаване на ИТМ (Индекс на Телесната Маса). Колкото повече е броят на тези дразнещи гени, толкова по-висок ще бъде ИТМ.

Проучване №3

При него са идентифицирани 13 гени, които предразполагат човек към съхраняване на мазнини. В зависимост от структурата на ДНК на тези 13 гена се обуславя и мястото където да се съхраняват мазнините – около талията, в бедрата или в ханша. По този начин се обяснява защо някой хора когато напълнеят заприличват на ябълка, а други са с крушовидна форма.

Ако досега сте били измъчвани от мисълта за това, защо загубата на тегло е толкова трудна задача за вас, тази статия би трябвало да ви е дала обяснението.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар