Турските сериали

От около три години ежедневието на любителите на сапунени  сериали  е запълнено с  продукции идващи от съседна Турция. Едни им се радват, други не чак толкова, но несъмнено всички знаят за тях.  Поддръжниците на турските любовни истории им се радват заради смисъла заложен в епизодите. Контра отговор на това твърдение почти няма, ако има то той не е сведен до качеството на сюжетите. Повечето хора които са против излъчването на тези сериали на екран се обосновават с вековете които сме били под османско иго и ползват като обидна думата “турски”,но не можем да съдим детето заради родителите му,нали?

“Беше тежък ден,сега е време за почивка” казва изморената домакиня и се настанява с въздишка на канапето. Но всекидневните грижи не я оставят на мира – дисциплината на децата, сметките които чакат да бъдат платени,страхът от нарастващата безработица. Опитва да изключи мислите си, но те се завръщат отново и не й дават минута спокойствие. Много жени имат тези проблеми и независимо от това дали си признават или не именно вечерните сериалки им помагат да се измъкнат от по някога сивата реалност.  Понякога сюжетните линии са толкова пленяващи, а актьорите толкова добри, че човек се оставя да бъде убеден, че проблемите разплитащи се на екрана са истински,  което до известна степен действа успокояващо. Човек се замисля за собствените си неволи  и вдъхновен от любимия си филмов герой си казва, че може да се справи. Сериалът може да се укаже полезен  и без да е бил до толкова въздействащ върху зрителя. Самото съпреживяване ни напомня,че света не се върти около нас и останалите също имат свои проблеми.

Оплювани или не,турските сериали вече са част от ежедневието ни. Те се излъчват и коментират, дори турски звезди са почетни гости на български събития и не разбирам защо  това разделение  е пренесено в изкуството. Все пак те ни отвръщат със същото с което и ние на тях, има “Стъклен дом” на турски, така както има “Перла” на български. Киното ни забавлява, интригува, понякога ни натъжава, но винаги ни помага да опознаем света, а това е  нещо за което понякога цял живот не ни стига.

HTML код на статия

Автор: Цветомила Здравкова


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.0 от 6 звезди. (от 5 гласа)
Турските сериали, 5.0 out of 6 based on 5 ratings

Напиши коментар