Футбол или играта на бог(aтите)

Игра, феномен, начин на живот или просто …бизнес. Това е футболът – играта на избраните. Няма кътче по света, където имената на съвременните гладиатори на зеления терен да не предизвикват завист и да не са се превърнали в начин на подражание. Начинът на живот, външния вид, прическите ако щете на футболистите, всичко това ни залива от телевизионния екран.Играчите рекламират самите … себе си.

Футболът отдавна е начин на живот. Но той се е превърнал в такъв, по-скоро наподобявайки реклама на някоя известна спортна марка или компютърна игра, отколкото живот, заради който са се лишавали поколения наред играчи.Те са започвали първите си стъпки в тази велика игра с парцаливи топки, направени набързо само заради тръпката да се почувстват част от една религия, която има най-много последователи в целия свят. За много хора романтиката на футбола си отиде със залеза на играчи, като Гаринча, Пеле, Бекенбауер, Кройф, Платини  и още много други, които са вярвали в красотата на футбола. Някои от миналите величия сега са на ръководни места в организирания футбол. С това обаче играта не е станала по-привлекателна.

Заради футбола се е водила дори война. По време на квалификациите за Световното първенство през 1970 г. между Хондурас и Салвадор избухва междуособица, останала в историята като Футболна война. След намеса на ФИФА конфликтът е прекратен. Интересен е фактът, че двете страни са сложили оръжията, след заплаха от страна на световната футболна централа, че ще изключи Хондурас и Салвадор от своите редици.

Във футболът е пълно с трагедии, които са свързани с ” пристрастяването ” на запалянковците към играта. Все още се разказват историите за онзи злополучен финал за Бразилия през 1950 г. Тогава Уругвай поднася определената за една от най-големите изненади на Световните първенства, побеждавайки домакина Бразилия на ” Маракана ” в Рио де Жанейро .  Минути след последния съдийски сигнал на препълнения до краен предел стадион отекват изстрели. Някои от феновете на Бразилия не понасят загубата и слагат край на живота си.

Има ли съдба, Бог или това е само …Цар Фубол?! Телевизията непрекъснато ни залива с информация, резултати и мачове на живо, но удоволствието на истинския фен е когато излезе и ” порита ” в кварталното училище. Тогава всички са равни и заедно отнова са част от най-голямата религия в света, за която нямат значение професия, цвят на кожата, език или народност. Ще влезеш ли в играта?

 

 

 

 

 

HTML код на статия

Автор: water_spirit


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Футбол или играта на бог(aтите), 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар