Характеристики, патогенеза и усложнения при рубеола

Посталната рубеола (немска брусница) е леко протичащо заболяване, но е възможно да се получат усложнения като артрит или енцефалит. Получаването на тази инфекция по време на бременност е изключително опасно състояние, тъй като може да има фатални последици за плода.

Патогенеза

Вирусът на рубеолата заразява назофарингеалните секрети по време на субклиничната фаза, при която започва да се вижда инфекцията. По време на фазата на виремия (когато вирусът попада в кръвта и се разпространява в цялото тяло) клиничното заболяване съответства по време с развитието на имунитета. Инкубационният период при болестта е 14-16 дни. Симптомите при рубеола са свързани с повишена температура, лимфаденопатия (засягат се повече от един лимфен възел), обриви, конюктивална руменина, но като цяло това е лека форма и може да премине понякога и без изброените признаци.

Този тип шарка започва да се появява първо по лицето и зад ушие, след което се разпространява по цялото тяло и крайниците. Могат да се получат бледо червени кръгли петна, които не се свързват в последствие в неправилни форми. Цветът може да се променя много бързо, но до четвъртият ден от появата им те изчезват.

Артритът е едно от най-честите усложнения при рубеола. Той засяга главно младите жени, които развиват полиартрит на малките стави, особено на пръстите на ръцете и китките, въпреки че понякога могат да се засегнат и по-големите стави. Този тип артрит често се бърка с острият ревматоиден артрит, особено при липса на обриви. Обикновено отшумява в рамките на няколко дни, но може да продължи и до 3 месеца. Енцефалита и тромбоцитопеничната пурпура са много редки усложнения.

Вродената рубеола и високият риск при бременност за увреждане на плода са силно зависими от продължителността на инфекцията и седмицата на бременността. Ако се получи рубеола през първият месец, повече от половината от зародишите ще са увредени, докато след четвъртият месец само в 5% от случаите ще има някакви дефекти. Дори незначителните щети в последствие могат да доведат до вродена рубеола. По време на фазата виремия, вирусът преминава през плацентата и атакува плода, като навлиза в кръвообръщението му и се разпространява. Степента на увреждане е променлива, дори при близнаци заразени по едно и също време.

Най-големите аномалии през първия триместър са катаракта, сърдечното заболяване известно като патент дуктус артериозус с или без белодробна стеноза и глухота.

При раждането на бебето вирусът на рубеола може да е разпространен във всички негови секреции и това да доведе до заразяването на медицинските сестри, които се грижат за него.

Диагноза при рубеола

Серологичното изследване е основният метод за диагноза при вродена или придобита рубеола. От вида на създадените антитела и техният титър се прави извод дали наистина става въпрос за рубеола.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар