Хелоуин – някога и сега

Произходът на празника Хелоуин е свързан с религиозните вярвания на келтските народи. Според техния календар краят на лятото настъпва на 31 октомври. Този ден бележи и края на годината. През нощта на тази дата са се извършвали различни обредни ритули, а самия празник е бил наречен Соуин, което означава край на лятото. Днес не е толкова лесно да се да се разбере със сигурност какво точно се е правило на тези ритуали хилядолетия назад, така като и не е лесно да се разучат религиозните вярвания на келтите. Това се дължи най-вече на отсъствието на оригинални писмени данни. Келтите са смятали, че религиозните въпроси трябва да се предават само в устна форма, което именно затруднява днешните изследвания. Но все пак от това, което е достигнало до нас като исторически описания можем да приемем, че те са вярвали, че през нощта на 31 октомври границата между реалния свят и отвъдното става много крехка и тогава същества от отвъдното и духове на починали могат да преминат във физическия свят. Тогава келтите са отдавали почит на починалите родственици, а техните свещеници – друидите са палели свещени огньове, на които са били изгаряни растения и животни като жертва за техните божества. От друга страна, келтите са се страхували от контактите с отвъдното. Според една стара ирландска легенда, духовете на починалите през изтеклата година, през нощта на Соуин могат да се вселят в телата на живите и така да останат живи за още една година. За да избегнат тази участ, както и за да се предпазят от други зли духове, за които келтите са вярвали, че населяват отвъдното, те са се обличали в одежди от животински кожи и са слагали маски на животни. По традиция огнищата в къщите са били угасявани на този ден и отново запалвани през нощта след края на ритуалите, с огън донесен от церемониалния огън на друидите. По този начин те са вярвали, че носят здраве и благополучие в домовете си.

След приобщаването на келтите към хпистиянската вяра, езическите вярвания постепенно са отмрели. Но специално Соуин келтите са продължили да празнуват и известно време след възприемането на християнството. Тогава в опит да се прекрати това, езическото съдържание на празника е било подменено със християнско такова. Нощта преди църковния празник на вси светии, отбелязван от католическата църква на 1 ноември, е била обявена за навечерие на празника вси светии и се празнувала, но вече под ново име – Хелоуин, от думата хало или ореол, свързана със светиите. Продължила се е традицията на палене на огньове и обличане в одежди, но вече изобразяващи светци, ангели и дяволи, а старото езическо значение постепенно е било забравено.

В днешно време този празник е един от любимите празници на децата в англоезичните страни и особено в САЩ. И как няма да бъде така, щом вечерта те се преобличат в карнавални костюми и слагат маски, събират се на групички, обикалят из квартала и получават много бонбони. Това се нарича “trick or treat ” (черпи или ще ти погодим номер). Възрастните пък си приготвят достъчно бонбони и други лакомства и слагат тикви-фенери пред вратата или на прозореца. Децата знаят, че там където има такива атрибути те са очаквани гости и чукат на вратата с викове “trick or treat”, сигурни че ще получат бонбони. Разбира се и за възрастните, пак най-вече в Щатите, Хелоуин е приятен повод да се организират партита – в къщи, в заведения, клубове и пр. По традиция на тези партита се идва с хелоуински костюми и маски, правят се хелоунски декорации и се използват хелоуински звукови ефекти.

В курсовете по английски език в езиков център Юропиън, занятието на или най-близо до тази дата е посветено на Хелоуин. Наред с историята и лексиката, разработени са и се използват много интересни игрови упражнения, включени са звукови и видео ефекти и изненади. Всичко това превръща участието в занятието в едно незабравимо преживяване. Подобни занятия се провеждат и във връзка с други традиционни празници на англоезичните народи. Още за английските курсове в езикова школа Юропиън, както и новини от Великобритания можете да на намерите на този уеб адрес:
курсове по английски | разговорен английски | езиков център Юропиън

HTML код на статия

Автор: european


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар