Хормоните – причина за появата на акне

Какво представлява акнето?

Акнето е кожен проблем, който засяга хората от всяка възраст. Една от основните причини за появата му е промяната в хормоните. Обикновено то се появява по лицето, шията и гърба. Съществуват два вида акне, невъзпалително, към което се отнасят комедоните /белите и черните точки/ и възпалително. При невъзпалителното акне, образуванията не съдържат гной.

Хормони и акне при жените

Съществуват много причини за появата  акне, които са свързани с хормонални колебания. Акнето се появява в резултат от функцията на мастните жлези, които имат пряка връзка с хормоналните промени при жените. Обикновено периодите, при които то се появява са пубертета, бременност и менопауза. Освен през тези три етапа от живота на жената, акне се наблюдава и при жени, които приемат противозачатъчни лекарства. Андрогените са мъжки хормони, които се произвеждат и при мъжете и при жените. Те са отговорни за отделянето на мазнини в порите на кожата. Акнето е резултат от развитието на бактерии в космените фоликули.

В пубертета, мъжките хормони, като дехидроепиандростерон, които се произвеждат в надбъбречните жлези, стимулират мастните жлези да отделят повече мазнини. Повишената мастна секреция води до запушване на порите и появата на акне.

По време на менструалния цикъл нивата на естроген в женския организъм са повишени. Прогестеронът е друг хормон, който се произвежда след овулацията в яйчниците. Естроген и прогестерон са отговорни за повишената мастна секреция на мастните жлези. Бременните жени също страдат появата на акне. По време на менопауза нивата на тестостерон се увеличават, което също е причина за това състояние.

Хормонално лечение на акне

Перорални контрацептиви и антиандрогени са двете хормонални терапии, които се предписват за лечение на акне. Леките орални контрацептиви се използват за лечение на акне при жени, които имат нередовен менструален цикъл и прекомерно омазняване на кожата. Хормонално лечение се предписва на жени, които имат акне преди менструалния цикъл. Оралните контрацептиви се използват за намаляване на прекомерната секреция на мазнини в мастните жлези. Това от своя страна намалява появата на акне. Антиандрогените блокират секрецията на мъжкия хормон тестостерон.

Освен хормонално лечение има различни видове локално лечение. Акнето трябва да се лекува правилно, в противен случай то може да предизвика постоянни белези върху лицето и шията. Акнето се дължи на хормонални проблеми предизвикани от стрес. Стресът е важен фактор, който води до появата на акне. Приемането на много течности и балансирана диета, могат да помогнат в борбата с този кожен проблем. Личната хигиена е от особено значение за предпазване от усложнения. Необходима е добра защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. При появата на проблеми, не се колебайте да се консултирате с лекар.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар