Чалгата – начин на живот?

Пътувайки в колата и сменяйки радиостанциите, попаднах на една песен, която ме накара да се замисля за ценностната система на българина и за чалга културата, особено популярна сред подрастващото поколение.

В повече от нашумелите песни се пее за пари, секс, в клиповете преобладават голотата, съблазънта, а децата, които боготворят изпълнителите на тази музика, съвсем не разбират, че не това е пирамидата с ценности, която трябва да се стремят да изградят в живота.

Девойките, които трябва да четат книги, да мислят за духовното и интелектуалното си обогатяване, да се развиват благодарение на знанията и трудолюбието си, търсят начин да не отидат на училище, да направят прическата си още по-предизвикателна, за да привлекат мъжкото внимание, стремят се да се обличат, така както техните идоли се обличат и провокират пошлите мъжки коментари, заглеждат се по скъпи и лъскави коли, по техните притежатели..

Освен тези негативи, се откриват и много по-дълбоки, откроява се закостенялото мислене на българина, остарелите му представите за живота. В много голяма част от песните изпълнителките потъпкват достойнството на жените, като пеят за това  как мъжът може да ги „притежава” само с поглед и куп подобни изрази, приравняващи жената до предмет.

Скоро зад мед вървяха 3 момичета, на възраст около 11г., които бяха пуснали на телефон песен от въпросния жанр, в която се пееше за секс, по най-вулгарния начин. Те пееха с все глас, по-скоро викаха, възхищаваха се на това „творчество”..

Най-страшното е, че голям процент от родителите, които са почитатели на тази музика, подстрекават децата си да я слушат, вечер пускат телевизора и се възхищават на някой нов „порно” клип на новоизлюпила се „звезда”..

Хора! Неслучайно всяко следващо поколение е по-неграмотно от предходното! Вразумете се! Сексът, цигарите, алкохолът, голотата… това не са нещата, които трябва да бълнуват едно дете на 12-13 години! То сега расте! Сега мозъкът му се развива! Сега е времето да се изгради личността му, да стане достоен, интелигентен, можещ, знаещ човек! Държавата ни има нужда от будни, образовани хора, а не от кукли с „мечти” за прекрасна прическа, изящно тяло, лъскави „играчки” и бурни преживявания в поредната чалга дискотека! Събудете се! Нима искате дъщеря ви да прави секс на 12? Да изпуши първата си цигара на 10? Мъжете да я ползват като предмет? Нима искате синът ви да изпие първата си водка на 13? Идеалът му за жена да е разголена девойка, която не може да пише и говори собствения си език правилно? Нима искате хора от това поколение да управляват държавата ни? Това е въпрос на избор! Вашият избор! Да възпитате децата, а защо не и себе си, по един нов начин, различен от „чалга” културата. Да уважавате себе си и околните, да не се подценявате, да следвате мечтите си и да изградите истинска, зряла, мъдра пирамида на своите ценности! Всичко е във вашите ръце! Възползвайте се от живота, докажете, че той има смисъл, постигнете нещо,с което да се гордеете и да оставите следа след себе си! Живейте!

 

Ина Русинова

HTML код на статия

Автор: Инна


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Чалгата – начин на живот?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар