Чанти – моден аксесоар

Чантите са едно от най-практичните и удобни приспособления, които е измислил човекът като част от облеклото. Първоначално използваните чанти през отминалите векове, са били просто плетени „торби” използвани от жените най-често, излизащи на пазар. Мъжете, имащи професия, в която трябва да носят със себе си документи или някакви предмети – лекари или съдебни чиновници,  използват кожени чанти, направени от животинска кожа и са били с формата на дневните куфарчета. С времето обаче тези удобни приспособления се превърнали в част от облеклото. Това се случва доста по-късно, тъй като жените са използвали ръкавици, чадъри и ветрила за украшение към тоалета си. След време жената започва повече дейности да извършва от някогашната жена, нямаща почти никакви задължения, за разлика от не-високопоставената жена, която пък обаче не се е занимавала с пътуване.

Чанти започват да се носят и от мъже и от жени до момента, в който е невъзможно вече хората да излизат от дома си без тях, в които да си слагат всички необходими принадлежности. Днес те са станали едно от основното модно средство в света, редом с обувки. Тези са толкова важни, предимно за жените, че е невъзможно те да се облекат старателно и да сложат просто някаква си чанта в допълнение – те трябва да се съобразят за цветовете, формата и вида, иначе просто не става, същото се отнася и за обувките.

Чанти се носят толкова усилено днес, че те дори се използват като украшение и в шикозни, официални и тържествени събития – награждавания на филми, музика, театър и т.н., сватби, коктейли… Но за там използваните чанти са по-скоро „символични”- малки, лъскави, блестящи, които се държат в ръка или подмишница, те са като колиетата и гривните. Те са толкова миниатюрни, че вътре сигурно има място само за един телефон, червило и огледалце и по-скоро наподобяват едно малко по-голямо портмоне или портфейл.

За материал за направата на чанти се използват всякакви платове – сатен, памук, кадифе, кожа, дори коприна и дантела. В ежедневието се използват чанти в умерено по-голям размер, достатъчно широки и дълбоки, че да побират всичко нужно – учебниците на децата, папките и документите на мъжете и безбройните важни и не-толкова важни дреболии при жените.

HTML код на статия

Автор: Virosss


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар