Четирите разбити мита за грип, треска и диария

Може би всеки родител се е сблъсквал с много съвети от страна на по-възрастните що се отнася до здравето на тяхното дете. Въпросът обаче е, че някой от старите схващания нямат нищо общо с истината за някой от детските болести. Някой от тези съвети дори могат да се окажат доста опасни за здравето и затова те бързо трябва да бъдат разбити за да не се подлага на риск живота на децата.

Децата са по-склонни да предават настинка и грип точно преди появата на първите симптоми

Вирусите, които водят до настинката и грипа се развиват в устата и носа и се прехвърлят при кихане или кашляне. Следователно те се разпространяват най-лесно, когато типичните симптоми на грип са най-силни.

За детето е нормално да получи висока температура и диария, когато започнат да му растат зъбките

Повечето родители изобщо не обръщат внимание на хремата, диарията и повишената температура в следствие появата на първите зъбчета. За тях това е естествено явление, което винаги съпътства никненето на млечните зъби. Това е много голяма заблуда и ще ви кажа защо. При появата на първите зъби, венеца на бебето започва силно да го сърби и то вкарва в устата си всякакви предмети, с които се опитва да намали този сърбеж. Заедно с тях обаче в устата попадат и огромен брой вируси и бактерии. След като бъдат погълнати, те водят до инфекции на стомашно-чревният тракт, в резултат на което се появява и диарията, а заедно с нея и повишената температура. Добрата новина е, че инфекцията е самоограничаваща се и може да отзвучи след 7-10 дни.

След като детето е имало варицела, то получава доживотен имунитет срещу вируса, който я причинява

Ако детето има варицела, вирусът наречен варицела зостер развива латентна инфекция в неговите сензорни неврони. Този вирус може да се появи отново, когато човек вече е в зряла възраст.

При лека температура е добре веднага да се вземат мерки срещу нея

Има моменти, в които не е добре да се опитва да се сваля леката температура, особено ако детето е радостно и енергично. Температурата помага за борбата с някой инфекции, като убива вируси и бактерии, които не могат да издържат на температури по-високи от нормалните за тялото. Повишената температура също може да активира имунната система на организма и така тя да унищожи някой причинители на инфекциозни заболявания, които имат специализирани видове съпротива. Ако обаче дори и при ниска температура бебето изглежда уморено и неспособно да се бори с болестта, тогава незабавно пристъпете към лечение.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар