Язва на гърлото. Симптоми.

Съществуват различни видове язви на гърлото, симптомите за които помагат за тяхното диагностициране. Симптомите са различни в зависимост от това, каква е причината за възникване на заболяването.

Язва на гърлото е едно от най-болезнените състояния, които могат да засегнат устната кухина и храносмилателния тракт. Съществуват много причини, които могат да доведат до появата на това заболяване. Те могат да бъдат причинени от болести предавани по полов път, физически травми на гърлото, идиопатични причини и др. Ето защо и симптомите за заболяването се проявяват в различни форми в зависимост от причинителя.

В тази статия са описани различните видове язви на гърлото, техните симптоми и причините, които ги предизвикват.

Язви на гърлото породени от кандидоза.

Кандидозата е гъбична инфекция, която е причинена от кандида албиканс. Известна е още като налепи в устата. Наблюдава се предимно при хора с нисък имунитет. Първоначално симптомите за гъбичната инфекция са появата на бяло петно. Това бяло петно може да бъде отстранено внимателно, след което на негово място остава червен петно. Тези бели петна по гърлото обикновено са болезнени и водят до усещане за парене особено при преглъщане.

Язви по гърлото породени от херпес.

Едно от най-разпространените заболявания предавани по полов път е херпесът. Орален херпес може да се разпространи в устата от вътрешната страна на бузата до гърлото. Херпесът представлява малки мехурчета, които при спукване, водят до болезнени симптоми, съпроводени с парене в гърлото. Пациента има затруднения при преглъщане, което води до загуба на тегло. Други общи симптоми са: повишена температура, неразположение, главоболие и др.

Язви по гърлото поради гангрена.

Гангрената е състояние при което в резултат на нарушената  цялост  на лигавицата в областта на устната кухина се получава рана. Това не е заразно заболяване и точната причина все още не е изяснена, но със сигурност едно от нещата които влияят е недостига на витамини. Симптомите при тези язви обикновено са леко усещане за парене. Появяват се като червен петно, след което се получава пробив в лигавицата и се оформя отворена рана. Това води до болезнено усещане особено при преглъщане.

Симптомите при различните видове язви в гърлото са в зависимост от основното заболяване, което ги предизвиква. Въз основа на тези симптоми, язвата в гърлото се диагностицира по-трудно отколкото при други видове язва. Въпреки това има случаи, когато подробна информация и последващи тестове, които също трябва да се направят, водят до окончателната диагноза. Всяка инфекция в гърлото може лесно да се разпространи към храносмилателния тракт и останалата част от тялото. Ето защо, човек винаги трябва да предприема незабавно лечение.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар