Как да не изхарчите цяло състояние за сватбата?

Започвате с организацията на сватбеното събитие и от цените, които чувате, ви се завива свят. Не се притеснявайте, не е необходимо да изтеглите заем или да се разорите, за да се ожените. Предлагам ви няколко идеи, които ще ви помогнат да планирате прекрасна сватба и да не живеете от фотосинтезата на спомените в месеците след това.

  1. Приоритизирайте

В началото на организацията на сватбата, седнете с партньора си и със сватбения агент, ако ползвате такъв, и приоритизирайте всички пера от сватбения бюджет. Например, можете да решите, че за вас е много важно да имате красиви и скъпи сватбени халки, но ще спестите от разходите за украса. Или, че държите на определен, сравнително скъп, ресторант, но ще вземете рокля под наем. За нашата сватба, например, ние държахме на изнесения ритуал и за това беше важно да бъдем в ресторант с красива градина. Избрахме просторен ресторант, със сравнително бедно обзавеждане, което съответно намали цената на куверта, но инвестирахме в богата украса и се получи много красиво и празнично.

  1. Определете предварително сватбения бюджет и го контролирайте стриктно

Много е лесно е да изхарчите повече пари за сватбата или което и да е събитие, ако нямате предварително определен таван, за който да сте се разбрали с партньора и с всички участници, които имат финансово отношение към организацията на сватбата. Когато започнете да говорите с доставчици, ще се уверите, че като споменете магическата дума „сватба“, всички наточват ножовете и решават да ви смъкнат кожата, защото така или иначе вече сте се решили. Ако нямате цифра, с която да се съобразявате, лесно ще поддадете на увещанията на сладкодумния продавач, че е по-добре да изберете меню със следястие или индивидуално рисувани покани или безумно красиви и безумно неудобни обувки, които ще обуете само на сватбения ден и след това ще ги съхранявате като ценен експонат.

  1. Сватбена рокля и костюм под наем

Ако за вас не е важно да имате една принцеска рокля, която да виси опакованя в някой гардероб и която вашите евентуални бъдещи момиченца да използват за игра на булки, можете да вземете рокля под наем. От една страна ще ви излезе доста по-евтино, отколкото да купите, а от друга няма да се притеснявате къде ще я съхранявате след това. Същото важи и за костюма на младоженеца, макар че това е една по-разумна инвестиция, тъй като той може да си носи костюма и на други официални събития след сватбата, докато роклята на булката е с давност един ден.

  1. Кола назаем

Ако идеята за стотици левове на час за наем на лимузина ви се струва прахосничество, поинтересувайте се за добре изглеждаща кола сред вашите близки и приятели. Все някой ще има нещо подходящо и като му обясните какъв е повода и любезно го поканите да присъства на сватбата, няма да може да ви откаже.

  1. Предложете коктейл вместо сватбена вечеря

Основно перо в бюджета на една сватба са кувертите за гостите. Ако можете да се разберете с ресторанта, който сте харесали за коктейл с определен таван на бюджета или да наемете зала и кетъринг компания, с която да уговорите меню, това значително ще облекчи разходите ви за куверти.

  1. Внесете си алкохол

Друг начин да намалите разходите за куверт е да говорите с ресторанта да внесете собствен алкохол. Някои ресторанти имат, така наречената такса „тапа“, която е около 5-10 лв на бутилка, което допълнително оскъпява, но или можете да се договорите с управителя или да потърсите друг ресторант. Ако татко ви е направил ракия, когато сте се родили, която да изпие на сватбата ви, това е добър начин да го почетете, да направите интересни етикети за бутилките и да спестите от разходите за алкохол. Ние, и двете,  ползвахме от сватбената ракия, създадена от татковците на Жоро и на Вальо и за двете сватби, направихме интересни етикети и се получи страхотно.

 

  1. Подходете творчески към мястото

Освен идеята за наем на зала + кетъринг, можете да помислите за вила на ваши приятели или роднини с голяма поляна, на която можете да направите изнесена церемония и след това коктейл, ако сватбата ви е лятна.  Организацията ще е малко по-сложна от гледна точка на логистиката, но пък сватба сред природата може да се превърне в едно вълнуващо и запомнящо се преживяване с красиви спомени.

  1. Подходете творчески към детайлите

Подаръчетата за гостите можете да изработите сами или да помолите някоя сръчна приятелка. Същото важи и за картичките, които определят местата на всеки в ресторанта, както и за украсите на сватбените коли от ескорта на булката. За нашата сватба, например, ние купихме подаръчетата, защото не можахме да измислим и създадем нещо лично и красиво за толкова кратко време, но пък аз направих картичките и помолих мама да направи кошниците за късметчета, както и самите късметчета. Кошници можете да си купите от всеки пазар, а панделки, тюл и дребни бонбонки от магазини за кинкалерия. Панделките за колите измайсториха братовчедите ми в деня преди сватбата. Получи се изключително забавна и полезна работилница.

  1. Помислете за необходимостта от хартиени сватбени покани

Разбира се, хубаво е да имате покани с вашите имена и интересен, любовен или забавен текст, които да раздадете на близки и приятели. Поканата също остава за спомен и можете да я сложите в рамка след сватбата. Ако, обаче, повечето ви приятели ползват Интернет или няма да ги видите лично до няколко дни преди сватбата, когато поканата се обезмисля, можете да помислите за създаването на електронна покана, която да разпратите по електронната поща. Тя може да е също толкова красива и с не по-малко оригинален текст и да ви спести един разход.

  1. Изберете сватбена дата извън сезона

Най-натоварените сватбени месеци са през пролетта и ранната есен. Ако решите да се ожените през зимата например, повечето ресторанти ще ви предложат по-добри цени, а и ще имате по-голям избор за дати и часове за различните ритуали.

  1. Планирайте сватбено пътешествие извън сезона

Най-активните месеци за пътуване са летните и около големите празници като Коледа и Великден. Ако изберете датите на сватбената си почивка ранна пролет или късна есен, например, със сигурност ще спестите от разходите за път. Хотелите също предлагат пакетни цени и намаления в по-слабите сезони. Друга идея за сватбеното пътешествие е да го поискате като подарък от родителите или близки приятели. Дори да не могат да съберат цялата сума, ще направят една чудесна първа вноска, а вие ще имате един полезен подарък, за който ще си спомняте с мило чувство години след тържеството.

  1. Приятел фотограф

Ако можете да поемете риска да не изглеждате в най-добрата си светлина на сватбените снимки, можете да помолите някой приятел, който разбира от фотография и има добра апаратура,  да се заеме със задачата. Същото важи и за видеото.

  1. Помислете дали да не излючите видеозаснемането

Като заговорихме за снимки и видео, видеозаснемането  едно от нещата, от които аз бих се лишила в нашата сватба, а и Жоро е на същото мнение. Беше сериозно перо от бюджета, а не сме изгледали нито веднъж целия филм, за разлика от снимките, които са чудесен спомен. Може би след десетина години, когато сме забравили детайли от събитието, DVD-то да влезе в употреба, но за сега само събира прах.

Ако искате да поговорим за вашите индивидуални приоритети към сватбените разходи и да създадем заедно бюджет, който да следим по време на организацията, ние от сватбена агенция Инанна с удоволствие ще ви изслушаме и ще ви помогнем.

За автора – Теодора Лилова е сватбен консултант от сватбена агенция Инанна. Има повече от десет години опит с управление на проекти и клиентски отношения.

http://www.inannabg.com/svatbeni-suveti-budget/

HTML код на статия

Автор: tedolina


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Как да не изхарчите цяло състояние за сватбата?”

  1. Елеонора каза:

    Страхотна статия. Тази сватбена агенция организира и моята сватба, много съм доволна. Препоръчвам ги горещо. Благодаря, Теодора

Напиши коментар