Хотели в Несебър

Несебър е древен град с многохилядолетна история и се намира на впечатляващ скалист полуостров, който се свързва със сушата посредством тесен провлак. Този полуостров има дължина около 800 метра и широчина близо 300 метра. На това място са съхранени ценни паметници от всички епохи на съществуването на града. Такива са древни крепостни стени от римска епоха и от Средновековието, както и стари византийски и старобългарски църкви, уникални къщи с възрожденска архитектура от 18 и 19 век. Едно от най-големите богатства на курорта са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете базилики “Света София” /Старата метрополия/. Полуостров на Несебър е населен преди хилядолетие, в края на бронзовата ера. Наричан е Мелсабрия от древните траки, което означава “град на Мелса” или легендарен основател на града. Той има 2 пристанища – южно и северно, където и сега се намират много останки от древни плавателни съдове. Дрвен Несебър за пръв път става част от българската държава през 812 г. Тогава хан Крум го завладява и славяни и българи се заселват в града.  Днешното си име носи от славяните, които са го нарекли града.

Внушителна сграда е и Базиликата на северния бряг “Елеуса” от 5-6 век. Тя е била разрушавана на няколко пъти и е била възстановявана. Също така се знае с името “Богородица Елеуса”, поради откритата в нея икона на Божията майка.

 

Има запазени църкви от ранното Средновековие – “Свети Йоан Кръстител”, който се отличава с висок цилиндричен купол и църквата “Свети Стефан”, съхранила стенописи от 16 век. Тя има висока художествена стойност.

Християнските храмове бележат разцвета си с появата на живописния стил, който се изразява в богатото многоцветно оформяне на фасадите. Този стил се разпознава в църквите от 13 – 15 век: “Свети Тодор”, “Света Параскева”, “Свети Архангели Михаил и Гавраил” и църквата “Исус Христос Пантократор”.

 

Не напразно наричат Несебър – “историческата съкровищница на България”. В средата на миналия век градът е обявен за “град музей – археологически и архитектурен резерват”. Поради неповторимия си исторически колорит през 1983 г. Несебър се включва в списъка на ЮНЕСКО за Световното Културно Наследство. И днес туристите могат да се насладят на неповторимият колорит на града и да отседнат в живописните хотели в Несебър, да опитата прекрасната кухня в някое от автентичните заведения или просто да се загубят приятно по уличките на стария град.

 

Старият Несебър е изключително място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички, къде се намират магазинчета, които предлагат и автентични и ръчно приготвени сувенири. Градът предлага както семейни хотели и частни квартири, които предлагат всички удобства за отдих и почивка, така и къщи за гости.

HTML код на статия

Автор: aradia


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар