10 полезни съвета за лаптоп батерии и грижата за тях

Проблемите с лаптоп батериите и грижата за тях обикновено са най-често срещаните теми във форумите за компютърната поддръжка. Затова ще ви дам 10 съвета, които са от моят личен опит в дългогодишната ми работа в сферата на преносимите компютри.

Преди всичко, когато си купувате нови лаптоп батерии внимавайте те наистина да са нови. За нищо на света не бих ви препоръчал да си купувате батерия втора употреба, която не се знае дали няма да е с по-лошо представяне и от вашата стара батерия. Първото зареждане трябва да бъде 12 часа, въпреки че повечето производители вече правят това първо зареждане фабрично. По – добре е обаче да си гарантирате дълъг живот на батерията, отколкото да мислите дали наистина точно тази батерия е била заредена.

На второ място, зареждайте батериите правилно. Правете пълно зареждане и пълно разреждане всеки месец (така нареченото калибриране), което трябва се прави при всички акумулаторни литиево – йонни батерии независимо дали става въпрос за лаптоп, мобилен телефон, МР3 плеър или фотоапарат.

Трето, ако ви се налага да пътувате някъде и да не ползвате вашият лаптоп е добре да го заредите, но за не повече от един час. Така ще запазите стабилността на заряда в батерията и ще и осигурите дълъг експлоатационен период.

Четвърто – не оставяйте за дълго време лаптоп батериите в лаптопа, ако не го ползвате. Това се отнася с още по-голяма сила при включен към зарядното лаптоп.

Пето – когато зареждате батериите, уверете се че стайната температура е около 25-30 градуса по Целзий.

Шесто – ако усетите, че батерията започва силно да загрява, това означава, че охлаждането на лаптопа не работи правилно или сте запушили вентилационните отвори. Поставяйте лаптопа на равна и твърда повърхност, а не върху възглавници или върху коленете си.

Седмо – съкращаването на живота на батериите се предизвиква най-вече от топлината, а не толкова от циклите на зареждане и разреждане. Повечето потребители се съсредоточават в правилното зареждане, но истината е, че горещината може да изгори управляващият модул на батериите и така да ги унищожи преждевременно.

Осмо – добре е когато сте във къщи и гледате филми например, да вадите батерията от гнездото и, защото така малко по малко тя се разрежда и зарежда и трупа излишни цикли. Както може би знаете, батериите имат определен брой фабрично зададени цикли на зареждане и така вие приближавате батерията към нейното унищожение.

Девето – никога не докосвайте с остри метални предмети в терминалите на батерията, защото можете да предизвикате късо съединение.

Десето – ако ви се наложи да смените вашите батерии за лаптоп Asus например, попитайте доставчика на батерии за модели с повече клетки, които са с по-голям капацитет. Така ще си осигурите по-добра работа на лаптопа и по-дълго време между две зареждания.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар