10 практики за успешен сайт

10  практики за успешен сайт

Днес сайтът е от огромно значение за един бизнес. Или по-скоро цялото интернет представяне на дадена фирма. Има множество правила, които се използват, за да стане един сайт успешен и да се класира в по-горни позиции в най-голямата търсачка –  Гугъл.
Тук са някои основни практики и правила, описани достъпно и разбираемо. Няма да направят от вас SEO специалисти, но поне ще знаете как трябва да изглежда един професионален сайт и защо неговата визия ще ви донесе големи ползи.

1 . On page оптимизация
Он пейдж оптимизацията на един сайт включва три основни и изкючително важни елемента. Това са заглавието(title), описанието(description) и ключовите думи(keywords) сложени под общ знаменател от професионалистите, наричан мета данни, които представляват основната част на сайта, която се вижда от търсачката Гугъл и други.

Заглавие (title)
Заглавието и  неговото значение е първия най-важен елемент в структурата на сайта.
То съдържа набор от ключови думи описващи дадената бизнес ниша, като тези думи са подредени смислово и доставят така необходимата информация на потребителя.
То е  важно от гледна точка на улеснението, което един поребител има при търсене на определен продукт или услуга, тогава Гугъл вижда заглавието на този сайта и го изкарва с приоритет пред останалите резултати. Заглавието на един сайт не бива да е дълго, като разрешените параметри, в които може да се движи са около 60 символа. Задължително е заглавието да има пряка връзка със съдържанието на сайта и съответно със съдържанието на самата страница, която представлява.

Описание (description) на сайтa
Oписанието на уеб страница е допълнение към мета заглавието на сайта и то доста важно. По друг начин казано това са двата най-знатни символа в структурата на сайта. Мета описанието е малко по-дълго от мета заглавието, като символите достигат до 255 заедно с интервалите. То се подрежда отдолу под линка със заглавието на сайта и представлява носител на най-важната информация от него. В мета описанието се включват най-качествените ключови думи, като те отново трябва да бъдат подредени по смисъл и да разказват важна информация на интернет потребителите. Ключовите думи в мета описанието се повтарят не повече от два пъти, в противен случай могат да бъдат разчетени като спам.Описанието е важно, защото неговата функция е да представи най-значимата информация за продукт, услуга и др. Това е полето, на което потребителите обръщат най-голямо внимание и от него зависи дали те ще влезнат в сайта или ще го подминат.
Добра практика при писане на мета тага е извличането на полезна и съдържателна информация от текста, който носи основната информация в сайта.

Ключови думи при изработката на сайт
Третият мета таг, който е необходим при изработката на сайт е тага „ключови думи“. Той носи своята тежест и е неразривна част от заглавието и описанието на сайта.
Ключовите думи, които трябва да се подберат при оптимизацията е нужно да бъдат съобразени с потребителското търсене и тяхната честота. Те могат да се употребяват в единствено и множествено число и също да бъдат част от словосъчетание. Необходими са не повече от 10-12 ключови думи, които най-ярко описват същността на продуктите и услугите предлагани от сайта. Плътността им в съдържанието не бива да надхвърля 9-10 %, а повторението им от 4 до 6 пъти. Наистина е  от огромно значение тези изрази да са извадка от интересите на потребителите, а не  просто свободни съчинения.   Избраните думи е добре да присъстват и в самото съдържание на сайта, защото тази комбинация води до по-изразена оптимизация и помага на сайта да се класира в предни позиции в Гугъл.
Важно е да се помни и друго. Цялата информация, която носи един сайт се пише за хората и трябва да достигне до тях възможно най-бързо. Ключовите думи осигуряват именно това – бърз достъп на потребителите до сайта.

2. Подбор и проверка на ключови думи
Подборът и проверката на ключови думи може да се прави по различни начини. От онлайн базирани инструменти до извличане на думите от конкурентните сайтове класирали се в топ 10 на Google. Важното е да се изберат релевантни ключови думи и фрази, които да са
най- близко до съответната бизнес ниша. Те ще помогнат на потребителите да стигнат точно до това, което търсят. Има доста инструменти и методи, чрез които да се изберат правилните ключови думи, но каквото и да изберем  нека помним, че интернет потребителите задават критериите за търсене и с това трябва да се съобразяваме. Ако се поставим на тяхно място търсейки услуга, продукт или каквото и да било друго, кои са думите, които ще напишем в Google?!

3. OFF Page оптимизация
Линк билдинг
След като разгледахме основните характеристики при изграждането на качествена он пейдж структура, е време да се спрем на другата част, която доразвива характеристиките на сайта и го прави още по-намиран в Гугъл.  Той е малко по трудоемен и изисква доста време, но съчетан с он пейдж оптимизацията дава прекрасни резултати. Да поговорим за оф пейдж или по друг начин казано, оптимизиране на сайта извън него. Процесът познат още като линкбилдване се състои в изграждането на външни връзки към сайта. Най-често тези линкове се изграждат в директории, сайтове с обща тематика и социални платформи. Познатите способи са публикуване на статии, купуване на линкове, създаване на огледални сайтове, размяна на линкове, създаване на странични блогове и писане на статии в тях.За постигането на такава динамична ефективност е необходима постоянна ангажираност под формата на писане и публикуване на статии, следене на направените публикации, изграждане на линк билдинг система(търсене на сайтове с висок пейдж ранк). Оф пейджа носи невероятни ползи за сайта, като това включва популяризирането му в мрежата, достигането на потребителите до информацията, която съдържа и класирането му в челни позиции в Гугъл.

4. Социалните мрежи помагат на сайта
Ролята на социалните мрежи е неизменна при изграждането и популяризирането на сайта. Фейсбук и Google+ помагат на сайтовете да привлекат повече потребители , да популяризират съдържанието си и разбира се да се класират на по-добри позиции в Гугъл.
Фейсбук е най-голямата социална мрежа и като такава предлага доста дрюжелюбна среда за бизнеса. Изграждането на бизнес профил във Фейсбук става сравнително лесно, но поддържането му носи своята отговорност и специална грижа. Потребителите са изключително активни и като такива искат постоянно внимание. Това означава, че е необходим човек, който 24/7/365 дена в годината да актуализира съдържанието и да говори с потребителите. Най-важните аспекти, на които трябва да се ообърне внимание са изграждането на доверие, обвързването на потребителя с марката и създаването на проактивен кръг от последователи на бранда.
Участието на даден сайт в най-голямата социална мрежа носи множество ползи, като достигане до нови потенциални клиенти и осъществяване на повече продажби.Фейсбук помага на бизнеса да бъде разпознаваем, отваря му пространство за комуникация и откриване на аудитория.
Предлагането на интересно съдържание води след себе си споделяне и моментална обратна връзка.

Google+  се появи скоро, но вече набира скорост в отношението си към бизнеса. Някои все още не искат да се откъснат от Фейсбук и да опитат нещо ново, но други компании залагат на креативността и Google + е една нова възможност за тях.
В много отношения социалната мрежа на Гугъл е по-добра от социалката на Марк Зукербърг.
Ето и няколко основни разлики:

–   С бизнес страницата Google+ създавате кръгове за работещите във вашата фирма, клиенти, персонал.
–    Google+ е много по-отворен от Facebook – намирането на хора и организации става по-лесно
–    Google+  позволява да се свързвате с вашите последователи чрез видео конферентна връзка – Hangouts(свърталища)

5. Актуализиране на съдържанието на сайта

Сайтът ви е оптимизиран, имате изградени връзки в социалните мрежи, заложили сте на линк билдинг и излизате на челни места в Гугъл. До тук добре. Но минават ден, два, месец и нещата се променят. Особено в Интернет промените стават ежеминутно и ако искате да сте винаги на върха трябва да сте готови за постоянна трансформация.
Какво ще рече това? Актуализация разбира се.Щом бизнеса ви се променя, следвайте го и вие. При доброто представяне в мрежата трябва да се наблегне на винаги новото и актуално съдържание. Ако имате нови продукти, случват се преструктурирания, то трябва клиентите ви да знаят. Много често срещана грешка е оставянето на изветряла вече информация в сайта. Това включва не само основното съдържание, а и занемаряването на ключови думи, мета заглавие и мета описание. На всеки три месеца е добре да се проверява дали тези три характеристики на сайта носят същите големи ползи както преди. Ако не – променяйте!
Конкуренцията не спи и винаги може да ви изпревари. Затова промяната на съдържанието на сайта и неговото актуализиране трябва да се превърне от добро пожелание в задължителен елемент.

6. Дизайн на сайта и цветова концепция
Цветовете не взимат пряко отношение при доброто класиране на сайта в Google.
Въпреки това никоя уважаваща себе си компания не бива да допуска сивост при представянето си.
Цветовете, трябва да са подходащи за тематиката на сайта и да събуждат правилните емоции залегнали в текстовото му съдържание.Ако сайта има бизнес насоченост, то цветовата му гама е необходимо да бъде възможно най-близко да тази тематичност.Или в другия случай, ако сайта е в категория забавление, то цветовете му трябва да са стъпили на тази основа. Много хора пренебрегват цветовете в сайта, но от психологическа гледна точка е доказано, че те действат стига да са използвани правилно и насочени в необходимата посока.
Използването на  цветове правилно съчетани със съдържанието носят повече ползи за сайта, като предразполагат потребителите  да прекарат повече време в него и да научат по-голямо количество информация за фирмата

Ясна информация за потребителите – кратки, точни и ясни изречния
Потребителите не обичат да четат прекалено разтеглена информация и затова, ако тя бъде такава те ще напуснат сайта моментално. По принцип даден потребител задържа едва около минута вниманието си върху информацията.Ще се запознаем с няколко важни елемента отнасящи се към съдържанието в сайта, които ще накарт потребителя да продължи да чете нататък. А това е целта, нали?

7.    Ясни изречения
Използването на кратки и ясни изречения дават точна представа на потребителя за какво става дума. Добре е информацията да бъде уникална и смислено поднесена. Също така от значение е тя да бъде достъпно смелена и на разбираем език.Разговорната реч не води до добри впечатления.
Колкото по-кратки и точно описателни изречения се използват в съдържанието на сайта, толкова по-добре за потребителите. Те са единственият критерии, с който трябва да се съобрази поднасянето на информацията. Сайтът е като книгата. Ако се употребяват прекалено сложни изречения, читателя губи своя интерес.
Снимки в сайта
Винаги, когато има възможност е добре да се интегрира снимков материал към текството съдържание. Това обогатява визията на сайта и я прави по-привлекателна. Снимките, които се  използват трябва да са отнесени към общата тематика на текста и да го допълват. Потребителите обръщат по-голямо внимание на съдържанието, ако то е допълнено от снимки. Снимките не само допълват, но в повечето случаи дават разяснение за описанието.Не е желателно снимките да бъдат използвани просто като украса, макар че и там намират своето приложение. За по-привлекателна визия и на сайта и на самото описание, е нужно снимкит да носят същата тематика в себе си.

Къде стои важната информация в сайта?
Важната информация или тази, която дава най-точна представа за съществото на вашия бизнес трябва да бъде поставена най-горе. Защо?
Първо хората започват да четат от горе на долу, а не обратно. Още в първите секунди те трябва да разберат каква е дейността  и какво се предлага. Информацията  е интригуваща, за да грабне вниманието на потребителите и да ги събуди към действие.
Второ, тази подредба е добре за Гугъл ботове, когато обхождат сайта . Ако е интересна и уникална информацията поставена в началото на страницата , това ще помогне за по-доброто и индексиране в Гугъл.

10. Структурирано описание
Интересното съдържание не представлява само добре описан продукт или услуга. Също като доброто ястие, то трябва не само да бъде великолепно сготвено, но и подходящо поднесено. За улеснение на потребителите е от изключителна важност структурираното съдържание.Така представена, информацията може да бъде подчертана с удебелен шрифт и поднесена на абзаци.
Структурираният стил на информацията създава лекота при четене и не тормози потребителите. Помага им да отсеят важното от останалото съдържание и да обърнат внимание на това, с което искате да ги заинтригувате. Залагането на структурирано съдържание спомага за покачване на продажбите и предизвиква повече контролирани действия от страна на потребителите.

http://statiite.com/2012/03/10-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82/

HTML код на статия

Автор: newage31


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
10 практики за успешен сайт, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар